С какво е полезен конския кестен за здравето ни

Конският кестен е популярно средство, използвано за лечение на разширени вени на краката. Кестенът притежава адстригентни, и противо .... 2015-05-15T15:42:50+00:00 Здравни Статии

Конският кестен е популярно средство, използвано за лечение на разширени вени на краката. Кестенът  притежава адстригентни и противовъзпалителни свойства. Той облекчава състоянието при задържане на течности, като подобрява пропускливостта на капилярите.

 

Ето и други ползи за здравето на конския кестен:

 

1. Конският кестен съдържа вещества, които забавят процесите на стареене – лечебните свойства на кестена се дължат на съдържащите се в него антиоксиданти. Те подобряват състоянието не само на кръвносните съдове, но и на кожата. Не случайно екстракти от конски кестен се включват все по-често в различни кремове, серуми и лосиони, които стягат отпуснатата кожа и я предпазват от стареене.

 

2. Конският кестен е ефективен при ревматоиден артрит екстрактите от него са известни със своите противъзпалтелни свойства, които водят до намаляване на болката и възпалението. Поради тази причина, конският кестен се включва в редица масажни гелове за облекчаване на ставните и мускулните болки.

 

3. Екстрактът от конски кестен помага за премахване на излишните течности от организма – въпреки това, вътрешната употреба на кестените трябва да се случва под лекарско наблюдение. Хора, страдащи от проблеми с бъбреците или сърцето не трябва да приемат вътрешно продукти съдържащи конски кестен.

 

4. Конският кестен е ефективен при малария и дизентерия – за целта се използва кората на конския кестен или се приема вътрешно масло от кестените. Единият вариант е да прилагате маслото външно, като масажирате тялото с него, а другият вариант е като добавите няколко капки от него в чая си.

 

5. Конският кестен и по-специално маслото от него е ефективно при кашлица, екзема и менструални болки. Освен тези състояния, маслото помага при висока температура, диария и увеличена простата.

 

Спиртно-воден извлек се приготвя като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 500 мл 50 градусова ракия или водка. От получената тинктура се пият по 30-40 капки 3-4 пъти на ден в продължение на 3-4 седмици. Тази тинктура се използва и за външно приложение.

 

Употребата на масло или извлек от конски кестен вътрешно може да доведе до по-бавно кръвосъсирване и опастност от кръвоизливи, дразнене на стомашната лигавица, влошаване на състоянието при хора с болни бъбреци и не трябва да се употребява от бременни.

 

 

Източник: www.nutrition-and-you.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.pixabay.com