С какво е полезен копърът

Луковиците на копъра са добър източник на фибри, които, помагат на храносмилателната система да работи безпроблемно и помага за изхвърлянето 2016-03-02T11:27:03+00:00 Здравни Статии

През Средновековието, копърът се използвал за неутрализирането на  магии, а също така хората са го закачали над вратите за да прогонят злите сили. Освен това се е използвал като  газогонно средство, за облекчаване при газове и други храносмилателни проблеми.

 

Днес, копърът се отглежда по целия свят и е особено разпространен в италианската кухня. Всяка част от растението, от семето до цвета е ядлива.

 

Копърът притежава аромат, който е близък до аромата на анасоновите семена и женското биле. Семената на копъра често се използват за подправка на храни, а хрупкавата луковица често се добавя към салати.

 

В тази статия няма да ви обясняваме как да гоните злите сили с копър, а ще ви разкажем за това, колко е полезен:

 

1. Копърът е богат на антиоксиданти, включително кверцетин флавоноиди и рутин. Те помагат за намаляване на възпалението в тялото и защитава клетките от оксидативния стрес, като по този начин намалява риска от развитието на хронични болести.

 

2. Тази подправка съдържа и етерично масло, наречено анетол, което е свързано с антибактериалните и противогъбичните действия на копъра. Анетолът притежава изразени противовъзпалителни ефекти и може да предотврати развитието на рак и някои видове увреждания на черния дроб.

 

3. Луковиците на копъра са добър източник на фибри, които, помагат на  храносмилателната система да работи безпроблемно и помага за изхвърлянето на токсините от дебелото черво, също така фибрите помагат за регулиране на кръвната захар и понижаването на  „лошия“ холестерол.

 

Високото съдържание на фибри е една от причините копърът да се използва за отслабване. Чаят от семената на копъра помага при газове.

 

4. Копърът е с високо съдържание на калий, който помага да се поддържа кръвно налягане в нормални граници. Калият помага за регулиране на сърдечния ритъм, за правилната работа на мускулите, поддържа  баланса на течностите в тялото и регулира нивата на натрий в кръвта.

 

По този начин, калият може да помогне за намаляване на риска от инфаркт и инсулт. Фолатите намерени в копър намаляват риска от сърдечни заболявания чрез предотвратяване на увреждането на стените на кръвоносните съдове от страна на хомоцистеина.

 

Копърът облекчава хроничната кашлица, а в древността се е използвал като афродизиак. Той съдържа следните витамини и минерали:

 

– калций, мед, фибри, фолиева киселина, желязо, магнезий, манган, молибден, пантотенова киселина, фосфор, калий, селен, витамин А, витамини В2, B2, B3 и B6, витамин С, цинк и др.

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.nutrition-and-you.com; www.medicaldaily.com
Източник снимка: www.pixabay.com