С какво е полезен сусамовият тахан

Другият вид тахан се получава от небелени сусамени семена. Той е по-тъмен на цвят и с леко горчив вкус. Той е по-богат на хранителни .... 2016-11-10T06:47:14+00:00 Здравни Статии

Таханът се получава от смлени сусамени семена. Може да се използва както със сладки така и със солени ястия. Има два вида тахан.

 

Тахан, който се получава от белени сусамени семена. Той е светъл на цвят.

 

– Другият вид тахан се получава от небелени сусамени семена. Той е по-тъмен на цвят и с леко горчив вкус. Той е по-богат на хранителни вещества и минерали поради факта, че сусамените семена не са обелени, а голяма част от полезните хранителни вещества се намират именно в обвивката.

 

1. Таханът стимулира имунната система – той съдържа няколко важни хранителни вещества – желязо, селен, цинк и мед. Те стимулират имунната система. Желязото и медта се включват в ензими, които участват в производството на бели кръвни клетки. Цинкът помага за развитието на белите кръвни клетки и стимулират тяхната функция да унищожават микробите. Селенът подпомага производството на антиоксиданти и антитела. С една супена лъжица тахан, можете да си осигурите от 9 до 12 % от препоръчителния дневен прием на желязо, селен и цинк.

С какво е полезен сусамовият тахан

2. Засилва действието на антиоксидантите – един от най-важните минерали, който се намира в тахана е медта. Той е добре известен със своята способност да облекчава болката и подуването. Той има противовъзпалителни свойства, които помагат при лечението на симптомите на ревматоидния артрит.

 

Този минерал помага за разширяването на дихателните пътища при пациенти с астма и оттам води до облекчаване на дишането. Ензимите участващи в поддържането на имунната система, също използват този важен минерал за да изпълняват функциите си. Таханът също съдържа фитонутриенти, които предотвратяват увреждането на черния дроб, причинено от окислителните процеси. Пациентите с астма могат да се възползват от тахана заради съдържащия се в него магнезий, който помага за облекчаване на симптомите им.

 

3. Таханът стимулира сърдечната дейност – според различни изследвания, омега-3 мастните киселини не само понижават нивата на холестерола в тялото, но също така помагат за лечението на сърдечно-съдови заболявания, причинени от различни възпалителни процеси. В една чаена лъжичка тахан се съдържат 8 гр мазнини, от които 80 процента са ненаситени, но те не оказват вредно въздействие върху сърцето. 4 супени лъжици тахан осигуряват от 6 до 9% от дневния препоръчителен прием омега-3 мастни киселини.

 

 

 

4. Таханът стимулира мозъчната дейност – богатото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини стимулират развитието на нервната тъкан в тялото, което от своя страна спомага за подобряването здравето на мозъка. Тези есенциални мастни киселини забавят развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това, съдържащият се в тахана манган също стимулира нервната и мозъчната функция.

 

5. Таханът е източник на незаменими хранителни вещества – той е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Въпреки че съдържанието на мазнини в тахана е високо, това не трябва да ви притеснява, тъй като те са изключително полезни за здравето.

 

Една супена лъжица тахан съдържа 85 калории, а 65 от тези калории идват от полезните мазнини. Таханът също е богат на витамин Б1, желязо, магнезий, фосфор, манган и мед. Вие получавате 1 грам фибри и 3 грама протеин с една супена лъжица тахан. Със своето богато съдържание на жизненоважни витамини и други хранителни вещества, таханът определено е храна, която може да се грижи за вашето здраве.

 

 

Източник: www.mindbodygreen.com; www.wellnesstoday.com; healthyeating.sfgate.com
Източник снимка: www.en.wikipedia.org