С какво е полезна билката арника (рецепти)

Има редица полезни съединения, открити в арниката, като хеленалин, линолова киселина, палмитинова киселина, тимол, както .... 2015-06-17T07:40:05+00:00 Здравни Статии

Има редица полезни съединения, открити в арниката, като хеленалин, линолова киселина, палмитинова киселина, тимол, както и различни други етери. Тази уникална смес от химични съединения дава на билката уникални лечебни свойства. Въпреки, че това растение не трябва да се консумира вътрешно, нито пък да се прилага директно върху открити рани, арниката има редица приложения, за които ще ви разкажем сега.

 

Ето кои са здравословните ползи на арниката:

 

1. Арниката намалява възпалението – най-честата употреба на билката е като успокояващо средство при възпаление. Когато става въпрос за спортни травми или разтягания при различни упражнения, прилагането на екстракта от арника под формата гел, директно върху източника на болката може да направи чудеса. Можете да забележите бързо намаляване на отока, което се дължи на органичните противовъзпалителни съединения в растението.

 

2. Арниката облекчава болката при артрит – билката е ефективна само при спортистите, тя може да се използва ефективно и при възрастните хора, при които причините за болките в мускулите и ставите са от друг произход. Прилагането на арниката външно, ще намали отока, ще повиши подвижността на ставите и ще облекчи болката.

 

3. Арниката притежава изразено аналгетично (обезболяващо действие) – освен противовъзпалителния ефект, билката притежава болкоуспокояващо действие. За разлика от арниката, ибупрофенът например притежава само противовъзпалителен ефект и слабо обезболяващо действие.

 

4. Арниката повлиява чупливите капиляри – уникалната смес от органични съединения в арниката може да се използва за лечение на чупливи капиляри в различните слоеве на кожата, като по този начин елиминира синините и неприятният вид на спуканите кръвоносни съдове и възрастови петна.

 

5. Арниката е ефективна при акне и кожни заболявания – освен, че премахва синините по кожата, арниката притежава антимикробни свойства, което я прави много полезна за хора, страдащи от кожни заболявания, като акне, псориазис, екзема и др. Противовъзпалителният ефект и антиоксидантната активност на арниката я прави изключително полезна за хората, които често страдат сърбящи, възпалени кожни обриви.

 

6. Арниката поддържа косата здрава –  ако сте забелязали, че косата ви пада повече от нормланото, то тогава може отново да разчитате на арниката. Ако искате да укрепите космените фоликули и да предотвратите загубата на коса, използвайте лечебната билка.

 

Използва се като:

 

– инфузия (около 1 чаена лъжичка изсушена билка в 1/2 чаша вода)

– тинктура (приблизително 1 част билка към 10 части алкохол)

– масло (1 част изсушена билка в 5 части растително масло)

– за изплакване на устата (1 част тинктура в 10 части вода)

– мехлем (1 част масло от арника в 4 или 5 части база).

 

За вътрешна употреба се препоръчват единствено и само хомеопатични препарати с арника.

 

Маслото от арника и кремовете се използват локално за лечение на навяхвания, натъртвания и болки в мускулите.

 

Разредена тинктура от арника се използва за накисване на краката (1 чаена лъжичка тинктура в 1 тенджера с топла вода), за успокояване на болките в краката.

 

Хомеопатичните препарати с арника се използват за лечение на морска болест.

 

 

Източник:www.en.wikipedia.org; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.pixabay.com