С какво е полезна ечемичената вода и как да си я направим

Ечемикът е зърнена култура, богата на витамин В-групата, желязо, калций, магнезий, манган, селен, цинк, мед, протеини, аминокиселини, фибри .... 2015-05-10T21:47:00+00:00 Здравни Статии

Ечемикът е зърнена култура, богата на витамин В-групата, желязо, калций, магнезий, манган, селен, цинк, мед, протеини, аминокиселини, фибри, бета-глюкани и различни антиоксиданти. Можете да се възползвате от предимствата за здравето на тази зърнена култура не само чрез включването й в диетата ви, но също така и чрез приготвяне на здравословна напитка, наречена ечемичена вода.

 

Пиенето на ечемичена вода помага при много здравословни проблеми и освен това осигурява на тялото ви незаменими хранителни вещества.

 

Ето как да си направим ечемичената вода в домашни условия:

 

– Изплакнете ечемика под течаща вода, а след това го накиснете във вода в продължение на най-малко 4 часа.
– Прецедете и смесете 1 чаша от напоения ечемик в 3-4 чаши вода.
– Оставете да заври, след което оставете да покъкри, в продължение на 45 минути до 1 час, докато ечемичените зрънца омекнат.
– Оставете да се охлади.
– Прецедете през фина цедка
– Пийте 1-2 чаши ечемичена вода дневно за да бъдете в отлично здраве. За подобряване на вкуса, можете да добавите малко лимонов сок и мед.

 

Съхранявайте останалата част от ечемичената вода в хладилника за период до 3 дни. Може да изхвърляте сварените зърна ечемик след като направите ечемичената вода. Използвайте ги като сгъстител за супи и яхнии, или просто ги добавяйте към вашите шейкове.

 

Здравословни ползи на ечемичената вода:

 

1. Ечемичената вода е полезна при инфекции на пикочните пътища – тя действа като естествен диуретик и спомага за по-лесното отделяне от организма на токсините и бактериите, които причиняват инфекциите на пикочните пътища. Този вид вода притежава противовъзпалителен ефект и помага за пречистването на бъбреците, при цистит, камъни в бъбреците и за намаляване на високите нива на креатинина. За да се справите със инфекцията на пикочните пътища, пийте по няколко чаши ечемичена вода на ден, докато инфекцията изчезне.

 

2. Ечемичената вода помага за изгаряне на излишните килограми – високото съдържание на фибри, особено бета-глюканите ще ви държи сити за по-дълго време и така ще приемате по-малко количество храна. Освен това, ечемичената вода е добра за храносмилането и стимулира метаболизма на мазнините.

 

За да отслабнете, трябва да пиете по 3 чаши ечемичена вода на ден.

 

3. Този вид вода намалява нивата на “лошия“ холестерол – този ефект се дължи на високото съдържание на разтворими фибри в ечемика. Освен това, бета-глюканите намаляват усвояването на холестерола от храната в стомаха и червата. Освен холестерола, бета-глюканите намаляват нивата и на триглицеридите.

 

4. Ечемичената вода ни предпазва от развитието на атеросклероза – ечемикът съдържа ниацин, установено е, че този витамин забавя развитието на атеросклерозата, благодарение на противовъзпалителните си свойства и способността да променя състава на липидите. Ечемичената вода спомага за намаляване на високото кръвно налягане, друг фактор, допринасящ за сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

 

5. Ечемичената вода стимулира храносмилането – това се дължи на нейната алкалност и на богатото съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Ечемичената вода е много полезна при запек, хемороиди и гастрит. Можете да пиете ечемичена вода по време на диария за възстановяване на течностите и електролитния баланс в организма.

 

Нещо повече, фибрите помагат за намаляване на риска от развитие на колоректален рак, тъй като стимулира чревната перисталтика и намалява времето за престой на фекалната маса в червото. Смята се също, че ечемичената вода предотвратява образуването на камъни в жлъчката чрез намаляване на секрецията на жлъчна киселина.

 

6. Ечемичената вода помага за регулиране на кръвната захар – съдържащите се в ечемика, бета-глюкани забавят усвояването на глюкозата след нахранване и по този начин се предотвратява бързото повишаване на глюкозата и инсулина в кръвта. Ечемикът е с нисък гликемичен индекс, което означава, че при консумацията на въглехидрати, ще помогне за нормализирането на нивата на глюкозата.

 

7. Ечемичената вода ще накара кожата ви да заблести – този факт се дължи на способността на ечемичената вода да елиминира токсините от тялото. Освен това, ечемикът съдържа азелаинова киселина, това е вещество, което се използва за лечение на акне. Азелаиновата киселина предпазва порите от запушване и от възпаление на кожата. Освен вътрешно, можете да сложите ечемичена вода върху кожата за 10 минути и след това изплакнете. Така кожата ви ще изглежда чиста и подмладена.

 

8. Ечемичената вода е отлично средство за утоляване на жаждата през горещите летни дни. Освен, че хидратита тялото, ечемичената вода помага за охлаждането му и стимулира кръвообращението. За още по-голяма свежест, можете да добавите лимон към ечемичената вода.

 

Не трябва да пиете повече от 6 чаши на ден, тъй като ечемикът е диуретик.

Ечемикът съдържа глутен, така че не е подходящ за хора с непоносимост към глутена.

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com
Източник: www.livestrong; www.wikihow.com; www.care2.com