С какво е полезна изварата

Изварата е изключително богата на протеини - планирате ли да се откажете от месото, но се притеснявате за това как ще си набавяте необходимите протеини? 2016-03-14T10:14:57+00:00 Здравни Статии

Не всички от нас обичат да хават извара, но сега ще ви предствим, колко е полезна тя за нашето здраве. Може би след тази статия тези, които не обичат извара ще се престрашат да я включат в менюто си.

 

1. Изварата съдейства за контрола на теглото – изварата е с учудващо ниско съдържание на калории. Ако включите 100 грама извара ежедневно в диетата си, вие ще получите само 98 калории. Освен това, тя има изключителен вкус. Изварата е богат източник на протеини и е изключително подходяща за закуска. Ако сте фенове на шейковете, можете да добавите извара към любимия си плодов шейк, който ще ви държи сити през целия ден. Друг вариант за здравословна закуска е сандвич с извара върху пълнозърнести филийки.

 

2. Изварата е изключително богата на протеини – планирате ли да се откажете от месото, но се притеснявате за това как ще си набавяте необходимите протеини? Не се притеснявайте, тъй като изварата ще замести месото като ви снабди с така необходимите протеини. Тя ще попълни вашите енергийни нужди и ще можете пак да бъдете физически активни дори без месо.

 

Кравето мляко съдържа най-много казеинов протеин в сравнение с бадемовото и соевото мляко. В тази връзка изварата е отличен източник на протеини.

 

3. Изварата е изключително богата на витамини от групата Б – тези витамини, които се намират в изварата участват в развитието на мозъка, обмяната на веществата и контролирането нивата на холестерола. Например, витамин Б12 участва в усвояването на желязото. Рибофлавинът играе важна роля в превръщането на въглехидратите в енергия. Въглехидратите, които сте консумирали ще се превърнат в богат източник на енергия с помощта на изварата. Ниацинът е друг витамин присъстващ в изварата, който е много подходящ за хора страдащи от лошо храносмилане. Ниацинът играе много важна роля в намаляването на нивото на холестерола в кръвта.

 

4. Консумацията на извара намалява риска от рак на гърдата – ракът на гърдата се разпространява като епидемия по целия свят. Рискът от развитието на рак на гърдата е по-висок при жени в периода преди менопаузата. Изварата е надежден източник на калций и витамин Д, които са важни за предотвратяване на рака на гърдата. Проучване за ползите от витамин Д и калций при рак на гърдата е било проведено от унивирситета в Харвард.

 

5. Изварата е източник на антиоксиданти – селенът е антиоксидант, който предлага много ползи – понижаване на риска от рак на простатата, както и рак на дебелото черво, защита на клетките и ДНК от увреждане и много други. Изварата съдържа селен, който е от полза за всички възрастови групи.

 

 

Източник: https://www.organicfacts.net; www.healthsomeness.com; www.healthline.com
Източник снимка: www.pixabay.com