С какво е полезна царевицата за здравето ни

С наближаването на лятото, все по-често се сещаме за страхотния аромат и вкус на току-що варената царевица. За наша радост, царевицата е ..... 2015-06-28T12:17:22+00:00 Здравни Статии

С наближаването на лятото, все по-често се сещаме за страхотния аромат и вкус на току-що варената царевица. За наша радост, царевицата е не само вкусна, но и изключително полезна за здравето ни.

 

Ето с какво точно е полезна царевицата за здравето ни:

 

1. Анемия – царевицата съдържа в себе си, в големи количества, желязо, витамин Б12 и фолиева киселина, които са много важни при хората, които страдат от анемия и при тези, които искат да се предпазят от появата на анемия. Дефицитът на някое от тези 3 вещества може да доведе до развитието на анемия.

 

2. Царевицата помага за понижаване на холестерола – тя съдържа разтворими фибри, които абсорбират “лошия холестерол“, освен това царевицата съдържа каротеноиди и бифланоиди, които също помагат за понижаването на нивата на холестерола.

 

3. Царевицата помага да виждаме по-добре – тя съдържа бета-каротин, който в тялото ни се превръща във витамин А. Този витамин е един от най-важните за зрението ни. Освен това, съдържащите се в царевицата каротеноиди предотвратяват появата на макулната дегенерация, която засяга централното зрение.

 

4. Царевицата е отличен източник на енергия – съдържащото се в нея нишесте служи като източник на енергия. Ако спортувате, можете да хапнете царевица за повече енергия, преди тренировка.

 

5. Царевицата ни предпазва от диабет – съдържащият се в царевицата витамин Б, регулира липидната, въглехидратната и белтъчната обмяна, а други фитонутриенти регулират освобождаването на инсулин.

 

Освен това, царевицата има гликемичен индекс 58, което я прави подходяща храна за хората болни от диабет. Всички тези факти взети заедно помагат за контролирането на диабета.

 

 

 

6. Царевицата помага на кожата да изглежда млада и свежа – това се дължи на съдържащият се в нея колаген. Действието на колагена се засилва и от витамините А и С. Ликопенът е друго вещество, което се грижи за здравето на кожата ни. Всички тези вещества притежават антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

 

7. Царевицата съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето ни от различни заболявания. Този вид мастни киселини предпазват кръвоносните ни съдове от натрупване на холестерол в тях и развитието на атеросклероза.

 

8. Царевицата е много полезна за бременните жени, тъй като тя съдържа фолиева киселина, която така или иначе се предписва на бъдещите майки с цел нормалното развитие на плода.

 

 

Източник: www.seedguides.info; healthbenefitsofeating.com; www.nutrition-and-you.com
Източник снимка: www.pixabay.com