С какво е полезно бадемовото брашно

Когато повечето от нас чуят думата "брашно" се сещат за бялото брашно. Днес има много по-здравословни алтернативи на пшеничното брашно. 2016-03-18T11:16:55+00:00 Здравни Статии

Когато повечето от нас чуят думата „брашно“ се сещат за бялото брашно. Днес има много по-здравословни алтернативи на пшеничното брашно. Бадемовото брашно не е най-здравословната алтернатива, тъй като има някои отрицателни аспекти, но все пак е по-здравословно от бялото брашно. Този вид брашно се прави от бланширани или небланширани бадеми. Бращното направено от бланширани бадеми е по-здравословно.

 

То е с ниско съдържание на въглехидрати и захари, с високо съдържание на фибри и протеини и е без глутен. То също е отличен източник на желязо, магнезий, рибофлавин, калий, витамин Е и калций. Независимо дали сте на диета, или се опитвате да се храните здравословно, може да включите бадемовото брашно в диетата си.

 

1. Бадемовото брашно не съдържа глутен – за разлика от други видове брашна, бадемовото брашно е отличен избор за хора с глутенова непоносимост и за онези, които трябва да приемат храни с нисък гликемичен индекс.

 

2. Бадемовто брашно е богато на хранителни вещества – кокосовото брашно също е полезно и вкусно, но брашното от бланширани бадеми е нещо, което трябва да се опита. То е идеалният източник на въглехидрати, протеини и мазнини. 1/4 чаша осигурява около 4,6 грама въглехидрати, 5,2 грама протеин и 3 грама полиненаситени мазнини. Въглехидратите са първичен източник на енергия за мозъка. Протеините играят решаваща роля в здравословния растеж на клетките. Полиненаситените мазнини осигуряват омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са полезни за сърцето и мозъка.

 

3. Бадемовто брашно съдържа редица витамини и минерали – то съдържа витамин Е, желязо, магнезий, калций и калий. Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване на увреждане на клетките и понижава риска от инсулт и инфаркт. Калцият е от съществено значение за костите и зъбите, а калият помага за регулиране на кръвното налягане.

 

4. Бадемовото брашно може да се комбинира  с други здравословни храни – то може да се съчетае с плодове, зеленчуци, яйца, кокосово мляко, масло от рапица, ленено брашно, агаве, мед, месо, пилешко, риба, царевица и боб. Можете да използвате брашно от бланширани бадеми за вашите палачинки и други тестени изделия вместо бяло брашно. Хлябът направен с бадемово брашно е много по-здравословен от този направен от бяло брашно.

 

Можете да направите бадемово брашно в домашни условия, ако смятате, че на пазара не се предлага достатъчно добро такова.  Поставете бланшираните бадеми в кафемелачка и ги оситнете, докато се получи брашно. За да бланширате суровите бадеми, ги залейте с вряла вода. Оставете за една минута. Оставете ги да изсъхнат и ги оситнете.

 

 

Източник: healthyeating.sfgate.com; www.livestrong.com; www.newhealthadvisor.com
Източник снимка: www.pixabay.com