С какво е полезно овчето мляко

Ако искате да консумиратe здравословнo и вкуснo мляко, то тогава може да опитате овчето мляко, да точно така, не краве, а овче мляко. То е много ....... 2015-02-19T22:36:01+00:00 Здравни Статии

Ако искате да консумиратe здравословнo и вкуснo мляко, то тогава може да опитате овчето мляко, да точно така, не краве, а овче мляко. То е много по-добра алтернатива на употребяваното от нас краве мляко.

 

Вижте защо овчето мляко е по-полезно от обикновеното кравето мляко:

 

1. Овчето мляко е богато на витамин Б – то съдържа много жизненоважни хранителни вещества и витамини. Един от тях е витамин Б. Консумацията на този вид мляко може да замести хранителните добавки, които съдържат този витамин.

 

Овчето мляко е богат източник на витамин Б2, който е важен за растежа и възстановяването на тъканите. Млякото също така е отличен източник на витамин B12, който помага за обмяната на веществата, индуцира образуването на нови червени кръвни телца и помага за поддържането на централната нервна система. Овчето мляко съдържа и витамините Б1, Б6 и Б9, които имат множество ползи.

 

2. Овчето мляко съдържа много антиоксиданти – то е отличен източник на витамин A и витамин C, които имат висока антиоксидантна активност. Те помагат за подсилване на имунитета и премахването на свободните радикали от тялото. Тези витамини са важни за организма и играят основна роля в правилното функциониране на тялото ни.

 

3. Овчето мляко е богато на минерали – то е особено богато на калций и цинк. Овчето мляко съдържа повече калций в сравнение с другите видове мляко. То съдържа повече лактоза, която помага в борбата с костните заболявания като остеопорозата.

 

Калцият е важен минерал, който не само осигурява здравината на костите, но също така играе важна роля за изхвърлянето на токсините от тялото ни. Цинкът е от съществено значение за здравето на кожата и подсилването на имунната система.

 

4. Овчето мляко помага за изграждането на мускулната тъкан – то е изключително богато на протеини.

 

5. Овчето мляко е по-лесно за храносмилане в сравнение с другите видове мляко – при направата на сирене или други млечни продукти, суроватъчният протеин се извлича от млякото. Овчето мляко съдържа 3 пъти повече суроватъчен протеин в сравнение с кравето и козето мляко, което го прави по-лесен за храносмилане и усвояване от тялото ни.

 

6. Овчето мляко възстановява нормалната чревна флора и киселото мляко, което се прави от него е изключително необходимо за нас, особено, когато приемаме антибиотици, които унищожават “полезните“ бактерии в стомашно-чревния тракт.

 

7. Овчето мляко е изключително богато на магнезий  – този минерал е от съществено значение при лечението на безсъние.  Така че, ако имате проблеми със заспиването, можете да изпийте една чаша овче мляко преди лягане.

 

Магнезият осигурява много други ползи за човешкото тяло като понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

 

 

Източник: www.nutraingredients.com; www.wisegeek.com; www.whfoods.com
Източник снимка: www.123rf.com