С какво е полезно просото за здравето ни

Тази зърнена култура се произвежда предимно в Индия, която добива над 8 милиона тона всяка година, следвана от редица големи африка ... 2015-06-09T21:34:20+00:00 Здравни Статии

Тази зърнена култура се произвежда предимно в Индия, която добива над 8 милиона тона всяка година, следвана от редица големи африкански държави и Китай. Просото може да се използва в различни зърнени закуски и в производството на хляб, тъй като е с високо съдържание на нишесте, както повечето зърнени растения.

 

Просото също е много добър източник на хранителни вещества, витамини, минерали и органични съединения, които могат значително да подобрят здравето по различни начини. Просото все повече придобива известност поради факта, че може да се консумира от хора с цьолиакия. Това е така защото просото не съдържа глутен, така че страдащите от това заболяване може да включат просото в менюто си.

 

Просото е изключително богато на витамини от Б-групата, желязо, цинк, калций, магнезий, калий, фибри, растителен протеин и др.

 

Ето с какво може да е полезно просото за организма ни:

 

1. Просото поддържа сърцето ни здраво – просото е един от най-добрите възможни варианти ако искате вашето сърце да бъде здраво. Това е така защото просото е богат източник на магнезий, който е важен минерал за намаляване на кръвното налягане и риска от сърдечен удар, особено в случаите на атеросклероза.

 

Просото също е чудесен източник на калий, той от своя страна допълнително поддържа кръвното налягане ниско, тъй като действа като вазодилататор. Намаляване на кръвното налягане и поддържането на кръвоносната система в добро състояние е един от най-добрите начини за защита на вашата сърдечно-съдова система.

 

2. Просото помага за понижаването на “лошия“ холестерол – високите нива на фибри в просото водят до понижаване на “лошия“ холестерол и до увеличаване на нивата на “добрия“ холестерол.

 

3. Просото помага за намаляване на риска от появата на диабет тип 2. Този факт се дължи на високото съдържание на магнезий в него. Магнезият е изключително важен минерал, който повишава чувствителността на инсулиновите рецептори и по този начин повишава ефективността на инсулина в регулирането на кръвната захар.

 

4. Благодарение на високото си съдържание на фибри, просото е много полезно при различни състояния и заболявания засягащи хрансмилателната система, като запек, подуване, газове и др. Чрез регулиране на храносмилането, просото ще ви предпази от по-сериозни проблеми като: рак на дебелото черво и язви. Подобреното храносмилане и по-ефективното елиминиране на токсичните отпадъци от организма ще окаже благотворно влияние върху черния дроб, жлъчката, бъбреците и имунната система.

 

5. Просото намалява риска от развитието на рак на гърдата при жените – това се дължи на високото съдържание на фибри. Изследвания са доказали, че приеманто на 30 и повече грама фибри на ден, ще намали риска от появата на рак на гърдата с 50 %.

 

6. Просото помага за детоксикацията на организма – съдържащите се в него антиоксиданти ни предпазват от развитието на рак чрез неутрализиране на свободните радикали. Освен това просото помага на организма да се справи по-ефективно с токсините.

 

 

Източник: wholegrainscouncil.org; bodyecology.com; www.medindia.net
Източник снимка: www.freedigitalphotos.net