С какво обелките на портокала са полезни за здравето ни

Много от нас обикновено изхвърлят портокаловите обелки, независимо за какво сте използвали портокалите, но също така повечето от нас не .... 2014-12-03T10:48:41+00:00 Здравни Статии

Много от нас обикновено изхвърлят портокаловите обелки, независимо за какво сте използвали портокалите, но също така повечето от нас не осъзнават, че голяма част от  полезните хранителни вещества се намират именно в обелките.

 

Ето и с какво точно обелките на портокала са толкова полезни за нашето здраве:

 

1. Почти всички съединения, които водят до намаляване на холестерола се намират именно в обелките.

 

Тези съединения помагат на организма ни да се справи с високите нива на „лошия“ холестерол, който образува съсиреци и плака, води до запушване на сърдечните артерии. Ето защо, портокаловите кори са изключително ценни за вашата диета и могат да намалят нивата на общия холестерол в организма.

 

2. Страдате от стомашни киселини? Има естествено облекчение за този проблем – портокаловите обелки!

 

Изследванията показват, че активното вещество в портокалови кори помага за облекчаване на стомашни киселини. Когато се използва в продължение на период от 20 дни, можете да получите облекчение от досадните стомашни киселини.

 

3. Обелките на портокала съдържат много диетични фибри.

 

100 грама портокалови кори съдържат най-малко 10,6 грама фибри. Диетичните фибри са полезни за предотвратяването на синдрома на раздразненото черво, включително запек и подуване на корема. Можете да приготвите релаксиращ чай с портокалови  кори за успокояване на храносмилателната система.

 

4. Има един много евтин и естествен начин да избелите жълто оцветените зъби, а именно  чрез използване на портокалови кори.

 

Можете да смачкате няколко портокалови обелки и да ги направите на каша и след това да я  нанесете върху зъбите или просто трийте вътрешността на портокалова кора върху зъбите.  Другият плюс е, че триенето на зъбите с кора от портокал премахва проблема с чувствителността им.

 

 

5. Витамин С, който се намира в портокалите,  може да се използва  като естествено средство за избелване на кожата.  Портокаловите кори са безопасни за употреба върху кожата. Само не забравяйте да търкате кожата като прилагате лек натиск с корите от портокал.

 

 

Източник: www.theorangepeels.com; www.huffingtonpost.com;
Източник снимка: www.pixabay.com