С какво са полезни листата на смокинята

Смокините са плодове, които не са само вкусни, но и много полезни. Листата на смокините също са много полезни за здравето, ето някои от ..... 2015-06-08T23:34:29+00:00 Здравни Статии

Смокините са плодове, които не са само вкусни, но и много полезни. Листата на смокините също са много полезни за здравето, ето някои от ползите за здравето ни.

 

1. Листата на смокините понижават нивата на кръвната захар – този им ефект се дължи на възможността им да повишават чувствителността на инсулиновите рецептори. По този начин отделяния инсулин има по-голям ефект в понижаването на кръвната захар.

 

2. Листата на смокините притежават висока антиоксидантна активност – те намаляват оксидативния стрес в клетките, особено при диабетици. По този начин улесняват по-бързото заздравяване на различни рани, и поради противовъзпалителния си ефект. При диабетиците е характерно трудното заздравяване на различни рани и наранявания поради нарушеното кръвообращение и невропатия.

 

Ето няколко рецепти с листа от смокини при различни заболявания:

 

бронхит – сложете 2-3 смокинови листа в 500 мл вода и оставете да заври. Оставете да поври за 15 минути, след това прецедете и пийте.

 

– сърдечно-съдови заболявания и рак – пийте по една чаша прясно приготвен чай от смокинови листа един път на ден

 

– генитални брадавици (кондиломи) – откъснете дръжката на едно смокиново листо и приложете белия сок върху засегнатите части.

 

хемороиди – сложете две или три листа в един литър вода и оставете да заври. Нека ври за поне 15 минути. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.  Получената запарка използвайте за промиване на аналната област.

 

цироза на черния дроб – вземете 4 листа, измийте ги добре и ги смачкайте добре с няколко бонбона (лукчета). Трябва да се получи каша. След това добавете две чаши вода и разбъркайте. това количество трябва да се изпие на 2 пъти в рамките на един ден.

 

ниско кръвно налягане – сложете 3 смокинови листа в половин литър вода. Оставете  да ври 15 минути и след това изпийте това количество за един ден.

 

– херпес зостер – сложете 2-3 смокинови листа във вода и оставете да поврат около 15 минути. След като се охлади, намокрете една кърпа с течността и наложете върху засегнатите области.

 

Смокиновите листа могат да се ядат сурови, но обикновено са жилави и неприятни на вкус. Въпреки това, изсушени, в прахообразна форма смокиновите листа могат да се включват в храната. За да направите чай се използват две ч.л. сушени листа в една чаша вряла вода. Оставете да се  накиснат 10 минути. Чаят може да се направи по-вкусен като се добави мед на вкус.

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.eatatfig.com
Източник снимка: www.pixabay.com