С какво са полезни обелките на лука

Домашен лек с лучени обелки при гъбички по ноктите - 8 с.л. смачкани сухи лучени обелки се заливат с 0,5 литър водка. Престоява 10 минути. Прецеждате .... 2016-04-15T00:03:35+00:00 Здравни Статии

Обелките на лука притежават уникални ползи за здравето ни. Затова вместо да ги изхвърляме, можем да ги използваме за да бъдем здрави.

 

1. Обелките на лука могат да послужат за лечение на себорея и пърхот – сварете обелките на лука и със водата от сварените обелки измивате косата си. След няколко измивания, косата ви няма да има повече пърхот.

 

2. Обелките на лука служат като домашен лек за понижаване на кръвното налягане –  за целта трябва да си направите чай от лучените обелки. Пийте по 1 чашка от чая всеки ден. Този чай тонизира сърдечната дейност, стимулира имунната система.

 

3. Чаят от лучените обелки има диуретично, разхлабващо, отхрачващо, антисептично и противотуморно действие.

 

4. Отварата от лучените обелки е ефективно при мускулни спазми – за да се справите с тях, трябва да пиете по 1 чашка чай от обелките вечерно време преди лягане.

 

5. Домашен лек с лучени обелки при гъбички по ноктите – 8 с.л.  смачкани сухи лучени обелки се заливат с 0,5 литър водка. Престоява 10 минути. Прецеждате. Намокрете парче памук с лучената тинктура и нанесете върху ноктите, засегнати от гъбичките 2-3 пъти на ден. Друг начин да премахнете гъбичките по ноктите е да киснете краката или ръцете в горещ разтвор от лучени обелки и вода в продължение на 20-30 минути.

 

6. Домашен лек при цистит – 3 ч.л. счукани сухи лучени обелки се сварят в две чаши вряща вода, оставете за 30 минути. В случай на остър цистит пийте 50 мл от отварата 2 пъти на ден в продължение на 5 дни. В случай на хроничен цистит пийте две с.л. 3-4 пъти на ден в продължение на 10 дни.

 

7. Домашен лек при хемороиди – 4 с.л. лучени обелки се варят на бавен огън в 2 литра мляко за 10 минути. Сместа се охлажда до топло и се прецежда. Нанесете отварата на мястото на  хемороидите в продължение на 10 минути.

 

8. Домашен лек при ринит – сложете 4 с.л. от смачкани сухи лучени обелки в тенджера с вряща вода и вдишвайте парата в продължение на 3-5 минути.

 

 

 

Източник: blog.trashbackwards.com; www.sharecare.com; www.bbcgoodfood.com
Източник снимка: www.pixabay.com