С какво са полезни прасковите

Прасковите съдържат широк спектър хранителни вещества, които са жизненоважни за здравословното функциониране на тялото. Прасковите са богат източник на витамин А, бета-каротин и витамин С (аскорбинова киселина). Те също са добър източник на витамин Е 2018-10-24T18:10:44+00:00 Здравни Статии

Прасковите са сочни, летни плодове, чийто произход са Китай и Южна Азия. Тяхното латинско име е Prunus persica. Прасковите принадлежат към семейство Rosaceae, което включва плодове като сливи и череши.

 

Китай е най-големият производител на праскови. Китайците приемат прасковата като символ на дълголетието и безсмъртието.  Прасковите могат да бъдат с различни размери, а цветовете им варират от жълто до червено, в зависимост от страната на произход.

 

За разлика от нектарините, които имат гладка външна повърхност, прасковите имат мъхеста, кадифена кожа. Те имат деликатен аромат и сочна, жълтеникава вътрешност.

 

Хранителна стойност на прасковите

 

Прасковите съдържат широк спектър хранителни вещества, които са жизненоважни за здравословното функциониране на тялото. Прасковите са богат източник на витамин А, бета-каротин и витамин С (аскорбинова киселина). Те също са добър източник на витамин Е (алфа-токоферол), витамин К (филохинон), витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В-6, фолат и пантотенова киселина.

 

Прасковите предлагат изобилие от минерали като калций, калий, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк и мед. Те са с ниско съдържание на калории, не съдържат наситени мазнини или холестерол и също така са добър източник на фибри.

 

Здравословни ползи на прасковите

 

Прасковите помагат за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане и се грижат за здравето на сърцето. Заедно с пресните и преработените и консервираните праскови могат да са полезни за здравето.

 

Антиоксидантно действие – кожата и пулпата на прасковите притежават изразени антиоксидантни свойства.  Наличието на хлорогенна киселина в тези плодове също допринася за защитните им ефекти.  Антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин спомагат за унищожаването на свободните радикали и по този начин защитават организма от вредните ефекти на различните заболявания.

 

Предпазват от хипокалиемия – прасковите съдържат калий, който е жизненоважен за правилното  клетъчно функциониране на тялото.  Съдържанието на калий в прасковите спомага и за метаболитните процеси, в които се използват въглехидрати, за поддържане на електролитния баланс и поддържането на мускулните тъкани. Липсата на калий в организма може да доведе до хипокалиемия, която може да повлияе мускулната сила и може да предизвика неравномерен сърдечен ритъм.

 

Предпазват от развитието на рак – прасковите са богати на фенолни и каротеноидни съединения, които притежават противотуморни и противоракови свойства, които са ефективни в борбата с различни видове ракови заболявания като рак на гърдата, рак на белите дробове и рак на дебелото черво.

 

Изследванията подкрепят факта, че хлорогенната киселина и неохлорогенната киселина, присъстващи в прасковите, оказват благоприятно въздействие върху инхибирането на растежа на раковите клетки на млечната жлеза, без да се засягат нормалните клетки, за разлика от химиотерапията, която влияе отрицателно върху здравословното състояние на клетки.

 

Подпомагат храносмилането –  фибрите в прасковите абсорбират вода и помагат за предотвратяване на стомашни заболявания като запек, хемороиди, стомашни язви, гастрит и ленивост на червата. Също така помагат при почистването и отстраняването на токсичните отпадъци от червата и предотвратяват развитието на различни стомашни нарушения, включително рак на стомаха. Благодарение на своите лаксативни свойства, прасковите също спомагат за разтварянето на камъните в бъбреците и пикочния мехур.

 

Грижат се за здравето на нервната ни система – наличието на магнезий в прасковите помага да се предотврати стреса и тревожността и спомага за запазване на спокойната нервна система. Дефицитът на магнезий може да повлияе функционирането на централната нервна система, което води до хипер възбудени мускули и повишена нервна активност.  Проучвателно изследване, проведено в тази насока, предполага, че приемането на богати на магнезий храни заедно с витамин B6 има благоприятни ефекти при лечението на свръхаткивната централната нервна система при деца.

 

Поддържат здравето на костите и зъбите – прасковите съдържат фосфор, който заедно с калция помагат за укрепването на костите и зъбите, както и за стимулиране на възстановяването на телесните тъкани. Също така спомагат за предотвратяването на различни костни заболявания като декалцифициране, което може да доведе до остеопороза, особено при жени след менопаузата.

 

Консумацията на храни, богати на фосфор, като например праскови, стимулира реминерализацията на костите и поддържа тяхната твърдост. Заедно с калция, съдържанието на витамин С в прасковите, също играе важна роля в укрепването на челюстните кости и венците, което спомага за запазването на зъбите.