С какво са полезни репичките

Освен всички ползи за здравето от репичките, те премахват лошия дъх, подобряват апетита, регулират метаболизма, циркулацията на кръвта 2016-03-02T11:52:00+00:00 Здравни Статии

С наближаването на пролетта все по-често включваме в салатите, които хапваме, червените репички. Те са кореноплодни зеленчуци с леко парлив до сладък вкус. Могат да се консумират сурови, варени или мариновани. Частите на репичките, които обикновено се консумират са листата, цветовете и семената. Полученото масло от семената на репичките се използва също така в редица продукти, които са изключително полезни за здравето.

 

1. Репичките са изключително полезни за черния дроб и стомаха и действат като мощен детоксикатор. Това означава, че те пречистват кръвта и елиминират токсините и отпадъците. Това е изключително полезно при лечение на жълтеница, защото репичките премахват билирубина от тялото. Репичките намаляват разрушаването на червените кръвни клетки.

 

2. Репичкитe съдържат несмилаеми въглехидрати. Това улеснява храносмилането, води до задържане на вода в дебелото черво, което от своя страна ни предпазва от запек, а запекът  е една от основните причини за появата на хемороиди. Като отличен детоксикатор, те помагат за облекчаването на симптомите при хемороиди много бързо. Сокът им също успокоява храносмилателната и отделителната система.

 

3. Репичките притежават диуретично действие, което означава, че те увеличават производството на урина. Сокът от репички също лекува възпаление и парене по време на уриниране. Те почистват бъбреците и подтискат развитието на инфекции в отделителната система, като по този начин помагат за лечението на различни състояния които се обострят при излишък от токсини в системата.

 

4. Репичките са много засищащи, което означава, че ще се чувствате сити дълго време без да сте приели много калории. Те също са с ниско съдържание на усвоими въглехидрати, богати на баластни вещества и съдържат много вода, което прави репичките много добър вариант за онези, които са решили да отслабват. Освен това те са с високо съдържание на фибри и нисъй гликемичен индекс, което означава, че те стимулират чревната перисталтика, което помага за намаляване на теглото и повишаване на ефективността на всички телесни процеси.

 

5. Репички са известни с това, че притежават нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им не влияе на нивата на кръвната захар. Те също така помагат за регулиране на усвояването на захарите в кръвния поток, което означава, че диабетиците могат да бъдат спокойни, че няма изведнъж да им се увеличи или понижи кръвната захар.

 

6. Репичките са особено полезни за черния дроб и жлъчния мехур. Те регулират производството и потока на жлъчката и билирубина, както и на различни киселини и ензими. Освен това, те отстраняват излишния билирубина от кръвта. Редовната консумация на репички предпазва черния дроб и жлъчния мехур от инфекции и язви.

 

Освен всички ползи за здравето от репичките, те премахват лошия дъх, подобряват апетита, регулират метаболизма, циркулацията на кръвта, репичките са отлично средство за лечение на главоболие, киселинност, запек, гадене, затлъстяване, болки в гърлото, магарешка кашлица, стомашни проблеми, камъни в жлъчката, и диспепсия.

 

 

Източник: foodfacts.mercola.com; www.nutrition-and-you.com; www.fullcircle.com
Източник снимка: www.pixabay.com