С какво са полезни семената на целината

Семената са много полезни за хора с високо кръвно налягане и затова е препоръчително да се включат в ежедневната диета ...... 2015-08-24T12:48:55+00:00 Здравни Статии

Семената на целината имат леко горчиво-кисел вкус. Те съдържат изключително малко калории и са богати на различни хранителни вещества.

 

Вижте с какво са полезни семената на целината:

 

1. Семената са много полезни за хора с високо кръвно налягане и затова е препоръчително да се включат в ежедневната диета на тези хора. Според последни проучвания семената не само понижават кръвното налягане, но и  действат като диуретик и освобождават тялото от излишните течности, което също оказва благоприятен ефект върху кръвното налягане.

 

2. Семената на целината повишават здравината на костите – този факт се дължи на високото съдържание на калций в семената. Калцият е необходим за да имаме здрави кости и зъби. Нуждата от калций при децата е още по-голяма за да може костната система да се развие нормално. Калцият е необходим и на мускулите за да могат да функционират правилно.

 

3. Семената на целината действат като природен антибиотик – те са ефективни срещу редица инфекции и могат да бъдат използвани при инфекции на пикочните пътища.

 

4. Семената са ефективни при болезнена менструация – те облекчават болката и мускулните спазми, които са често срещани по време на месечния цикъл. Редовният прием на семената ще намали силата и интензитета на болката.

 

5. Семената повлияват болката при подагра и артрит – Според проучване, което се провеждало в продължение на 3 месеца, група пациенти приемали екстракт от семена на целина 2 пъти на ден. След няколко седмици пациентите отбелязали облекчение на артритните болки с до 70 %. Другият плюс на екстрактът от семената е, че няма странични ефекти.

 

6. Семената на целината понижават нивата на “лошия“ холестерол – в тази връзка семената са полезни за сърцето и ни предпазват от различни сърдечни заболявания. Освен това, семената подобряват и стимулират кръвообращението в цялото тяло.

 

7. Семената ще ви помогнат да отслабнете – ако сте решили да се справите с излишните килограми трябва да включите семената е ежедневната си диета. 100 гр от семената съдържат само 16 калории.

 

Ето как можем да включим семената на целината в ежедневното си меню:

 

1. Можете да си направите чай от семената, който е много ефективен при хора с високо кръвно налягане. Просто сложете няколко счукани семена в чаша вода и оставете да се запари за 20 минути. Прецедете и пийте 2 пъти на ден. Не добавяйте мляко или захар.

 

2. Можете да добавите семената към различни сосове или към домашните кисели краставички.

 

3. Можете да поръсите сандвича си със семената на целината. Не прекалявайте поради по-особения горчиво-кисел вкус на семената.

 

 

Източник: umm.edu; www.webmd.com; goutandyou.com; www.food.com
Източник снимка: www.pixabay.com