С какво са полезни сочните нектарини

Съставът на нектарините е подобен на този на прасковите, но нектарините съдържат много повече витамини и минерали от тях. ...... 2015-08-22T12:30:30+00:00 Здравни Статии

Съставът на нектарините е подобен на този на прасковите, но нектарините съдържат много повече витамини и минерали от тях. Елементи като желязо, фосфор, калий и т.н. са в изобилие в нектарините, витамин А и витамин С са в двойни количества в сравнение с прасковите.

 

Нектарините съдържат известно количество антиоксиданти. Те са източник на ниацин, пантотенова киселина, тиамин и пиридоксин. Нектарините съдържат магнезий, фолиева киселина и  витамин К в умерени количества.

 

Благодарение на витамините и минералите, които се съдържат в нектарините, те са икзлючително полезни за здравето ни:

 

1. Нектарините са отличен източник на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в клетките – те могат да се образуват дори след излагане на слънчева светлина, но може лесно да бъдат елиминирани, ако включите нектарините в диетата си. По този начин тя ни предпазва от вредните UVA лъчи. Антиоксидантите ни помагат да се борим с различни заболявания. Тези антиоксиданти  се преобразуват във витамин А в организма.

 

2. Нектарините стимулират производството на колаген – витамин C, който присъства в нектарините играе жизненоважна роля за запазване на еластичността на тъканите. Той помага при производството на колаген, структурен протеин, който в комбинация с кератин и еластин, правят тъканите и кожата по-здрави и еластични. Аскорбиновата киселина стимулира имунитета и помага в борбата с инфекциите. Колагенът е необходим за възстановяването на хрущялите и костите.

 

3. Нектарините са богати на бета-каротини – те са в основата на производството на витамин А. Дефицитът на витамин А води до анормално развитие на костите, репродуктивни заболявания и може да доведе до смърт в някои случаи. Една чаша нектарини съдържа 214 мкг  бета каротин, който предпазва от дегенерация на макулата и предпазва очите ви от различни заболявания. Витамин А също изгражда и поддържа здрави кожата, зъбите, костите, тъканите и лигавиците.

 

4. Нектарините регулират кръвното налягане – една средно голяма нектарина съдържа около 285 мг калий. Калият помага при регулирането на кръвното налягане, като балансират ефекта на натрия.  Но големите количества калий в диетата могат да бъдат вредни за възрастните хора и за хората с бъбречни заболявания.

 

5. Нектарините са ниско калорични плодове, което ги прави отличен избор за хората, които искат да отслабнат. Тя съдържа само 44 калории на 100 грама и не съдържа наситени мазнини. Фибрите в нектарината помагат да контролирате глада и да контролирате ефективно теглото си.

 

6. Нектарините стимулират храносмилането –  проблемът със запек може лесно да бъде разрешен ако хапвате сочните плодове. Калият, който присъства в нектарините подобрява обмяната на веществата, регулира рН,  помага при усвояването на въглехидратите.

 

 

 

7. Нектарините предпазват клетките от мутация и развитието на рак – те са богати на биофлавоноиди, особено каротеноиди. Тези пигменти са антиоксиданти, които помагат за предпазване от рак и други заболявания чрез намаляване на увреждането на клетките, което е причинено от окислителните процеси в организма.

 

При рязането или беленето на плода се отделя ензим който причинява потъмняване на месото. Промяната в цвета не променя неговата хранителна стойност. можете да забавите покафеняването чрез потапяне на нектарините в кисел разтвор (вода и лимон).

 

 

Източник: healthyeating.sfgate.com; www.naturalfoodbenefits.com; www.medicalnewstoday.com
Източник снимка: www.pixabay.com