С какво чаят от липа е полезен за здравето ни

Чаят се приготвя от изсушените цветове или прицветниците на липата. Чаят от липа се използва най-вече за подобряване на съня и ...... 2015-06-12T06:43:13+00:00 Здравни Статии

Чаят се приготвя от изсушените цветове или прицветниците на липата. Чаят от липа се използва най-вече за подобряване на съня и премахване на чувството на безпокойство.

 

Преди да започнете да консумирате липов чай, прочетете информацията по-долу за да разберете дали той е подходящ за вас. Ще ви кажем как да си го направите и колко често трябва да го пиете.

 

Ето зравословните ползи на липовия чай:

 

1. Тези, които страдат от умствена умора трябва да консумират липов чай на всяка цена, тъй като той ще им подейства освежаващо и ще ги зареди с енергия.
2. Липовите цветове съдържат антиоксиданти, наречени флавоноиди, които помагат за предотвратяване на ефектите от вредното въздействие на свободните радикали.
3. Липата съдържа танини, които спомагат за стимулиране на храносмилането и облекчаването на състоянието при запек.
4. Липовият чай е особено подходящ запремахване на безсънието, особено когато се приема 30 минути преди лягане.

 

5. Ако страдате от мигрена, причинена от високо кръвно налягане, липовият чай може да помогне да излекувате патологичното главоболие.
6. Някои хора използват липовия цвят за тяхната вана за намаляване на тревожността или безпокойството.
Освен това, липовият чай е полезен при сърцебиене, нервно повръщане и пристъпи на истерия.

 

7. Когато пиете горещ, липов чай, телесната температура ще се повиши малко, което ще доведе до изпотяване и по този начин ще се стимулира защитната реакция на тялото срещу унфекциите.

 

Ето как да си направите непторомия липов чай:

 

Ако сте взели филтърчета липов цвят трябва да следвате тези стъпки:

 

– Сложете 200 мл вода и оставете да заври

– Залейте филтъра липов цвят с врялата вода и оставете да се запари от 10 до 30 минути в зависимост от това, колко силен искате да бъде чаят, обикновено се оставя за около 20 минути.

– Можете да пиете чая изстуден или горещ 3 пъти на ден

 

Ако използвате билката насипно, съоотношението билка/вода е 1 с.л. билка за 250 мл вода.

 

Кога не трябва да пиеме чай от липа:

 

Колкото и да полезен чаят от липа, той  не е подходящ за всеки един от нас, особено ако приемаме лекарства.

 

– Хора с анемия, не трябва да консумират този билков чай с добавки съдържащи желязо или с храната, тъй като чаят може да намали количестото желязо, което се абсорбира от тялото.
– Бременните жени трябва да избягват този билков чай в края на бременността, тъй като липовия цвят разрежда кръвта и това може да доведе до повишаване на следродилното кървене.

 

 

– Не шофирайте след като сте пили липов чай. Тъй като може да предизвика сънливост и да окаже влияние върху вашето внимание.

 

– Хората със сърдечни заболявания трябва да се консултират със своя лекар преди да решат да пият липов цвят.

 

 

Източник: www.drugs.com; www.therighttea.com;