С какво червеният касис е полезен за здравето ни

Той е на разположение в много различни разновидности и обикновено имат сладък вкус с леко кисел отенък. Въпреки малкия си размер, тези .............. 2015-02-13T12:37:08+00:00 Здравни Статии

Той е на разположение в много различни разновидности и обикновено имат сладък вкус с леко кисел отенък. Въпреки малкия си размер, тези плодове са изключително питателни и предлагат безброй ползи за здравето.

 

Плодчетата могат да бъдат в червен и ли черен цвят, те отдавна са ценени заради техните терапевтични свойства и се използват за справяне с редица здравословни проблеми. Редовният прием на този вкусен плод ви осигурява перфектна визия и здрава имунна система.

 

Ето с какво е полезен червения касис:

 

1. Малките плодчета са ефективни при сърдечно-съдови заболявания – натъпкани с витамин С, касисът ни предпазва от състояния свързани с повишена чупливост на капилярите. Освен това, стимулирайки имунната ни система, касисът ни предпазва от възпалителни процеси, които могат да доведат до проблеми със сърцето.

 

2. Касисът облекчава симптомите при менопауза – той понижава кръвното налягане и стимулира отслабеното периферно кръвообращение, което се наблюдава при менопаузата.

 

3. Касисът е ефективен при диария – той има запичащо и стягащо действие и една шепа от малките плодчета ще ви избави от досадната диария.

 

4. Червеният касис помагат на тялото ви да се освободи от натрупаните токсини и е ефективен за понижаването на високите нива на “лошия“ холестерол.

 

5. Червените плодчета са пълни с антиоксиданти, които ефективно неутрализират и забавят процесите на стареене. Освен това, те ни предпазват от образуването на камъни в бъбреците.

 

6. Касисът притежава противоалергично действие – поради тази причина, препоръчваме на хората страдащи от остри и хронични алергии да включат в менюто си червените плодчета. Особенно сега, когато сезонът на алергиите наближава.

 

Касисът съдържа високи концентрации на различни важни минерали като желязо, калий, фосфор, калций, цинк и много други. Освен това, той е източник на жизненоважни витамини като витамини A, витамини от B-групата, витамин C, витамин K и др.

 

 

Източник: healthyeating.sfgate.com; www.totalhealthmagazine.com; www.healthaliciousness.com
Източник снимка: www.pixabay.com