С какво черните боровинки са полезни за очите ни

Притеснявате се за здравето на очите си? Понякога виждате размазано? Имате проблем със зрението през нощта и трудно виждате? Ако отговорът ви ...... 2015-05-10T22:05:51+00:00 Здравни Статии

Притеснявате се за здравето на очите си? Понякога виждате размазано? Имате проблем със зрението през нощта и трудно виждате? Ако отговорът ви е да, тогава трябва да включите в менюто си черните боровинки. Хубавото на боровинките е, че те са свежи и сочни, без изключение и имат много ползи за зрението ни.

 

Черните боровинки са роднина на червената боровинка. Те произхождат от страните в Северна Европа, външният вид на черната боровинка е доста сходен с този на сините боровинки. Вкусът, обаче на черните боровинки, е много по-плътен в сравнение с другите от това семейство.

 

Боровинките са били използвани в продължение на много десетилетия. През 18-ти век, германските лекари давали на своите пациенти боровинки при чревни инфекции. По-късно, е доказано, че боровинката може да се използва за лечение на диария, или възпаления на гърлото и устната кухина.

 

В тази статия ще разгледаме специално здравословните ползи на черните боровинки при различни заболявания на очите.

 

1. Боровинките са полезни при пациенти с глаукома – ако имате проблеми със зрението през нощта и трудно виждате, помислете за добавяне на боровинки в диетата си. Боровинките ще помогнат при пациенти с глаукома. Боровинките са ефикасни за защита на ретината от различни увреждания. Те съдържат вещества, които поддържат ретината здрава.

 

2. Боровинките запазват целостта на кръвоносните съдове в окото поради големите количества антоцианини, които се съдържат в малките плодчета. Боровинките намаляват възможността от развитието на катаракта и макулна дегенерация. Боровинки са също ефективни, когато става въпрос за лечение на възпаление на очите.

 

3. Черните боровинки помагат за по-добро и по-ясно зрение. Те са богати на бета каротин, който е изключително полезен за очите ви. Той също така предпазва очите от увреждане и стимулира ясното виждане. Бета каротинът е изключително полезен за тези, чийто зрение е чувствително към светлината.

 

4. Боровинките помагат за справянето с умората на очните мускули. Това състояние се среща все по-често в днешно време. Освен това с напредването на възрастта, много от нас се оплакват от късогледство. Консумацията на боровинки може да ни помогне да се справим с този проблем.

 

Черните боровинки могат да се консумират в свежо състояние или под формата на хранителни добавки. Единственото условие е да сте сигурни, че този вид хранителни добавки са с доказано качество. 

 

– Ако искате да приемате профилактично хранителни добавки съдържащи черна боровинка, вие трябва да приемате около 80-120 мг на ден.

 

– При хора страдащи от диария, трябва да приемат 5-10 гр изсушени и натрошени боровинки.

 

– При хора със различни заболявания на очите, трябва да приемат 80-480 мг екстракт от боровинки, дневно разпределени в 2-3 приема.

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.blueberry.org; www.food.com
Източник снимка: www.pixabay.com