С какво яйцата са толкова полезни за здравето ни

Години наред, яйцата са представяни като вредна храна, източник на холестерол, който е вреден за нас. Но дали всъщност е така? Едно голямо ..... 2015-01-23T11:10:23+00:00 Здравни Статии

Години наред, яйцата са представяни като вредна храна, източник на холестерол, който е вреден за нас. Но дали всъщност е така?  Едно голямо яйце съдържа около 210 мг холестерол, който е много в сравнение с други храни. С много проучвания, обаче е доказано, че холестеролът в яйцата не е вреден за нас, точно обратното, той е дори полезен.

 

Консумацията на яйца дори повишава “добрия“ холестерол, освен това те стимулират превръщането на “лошия“ холестерол в “добър “ холестерол. Изследвания да доказали, че консумацията на яйца няма връзка с повишаването на риска от инфаркт или инсулт при здрави хора.

 

Яйцата съдържат изключително полезни антиоксиданти като зеаксантин и лутеин. Тези антиоксиданти се натрупват в ретината и предпазват очите от болести като макулна дегенерация и катаракта.

 

Яйцата са изключително питателни и съдържат малко калории, около 77. За сметка на това яйцата са богати на протеини, полезни мазнини и 9 незаменими аминокиселини, желязо, фосфор, селен, витамин А, витамин В12, витамин В5 и др. Яйцата съдържат около 110 мг холин, които е от изключително важно значение за функционирането на мозъка.

 

Повечето хранителни вещества се съдържат в жълтъка.

 

Яйцата са много подходящи за тези от нас, които искат да отслабнат, защото съдържат малко калории и всички необходими хранителни вещества за да се почувствате сити. Яйцата почти несъдържат въглехидрати, което означава, че няма да повишат кръвната захар. Този факт е особено важен за хората страдащи от захарна болест.

 

 

Източник: www.askmen.com; www.lifehack.org; eggs.org.au
Източник снимка: www.123rf.com