С масло от черен кимион здравето и красотата са гарантирани

Лечебните свойства на семената от черен кимион се използват за медицински цели още от времето на древните египтяни Това невероятно 2014-07-24T18:07:32+00:00 Здравни Статии

Лечебните свойства на семената от черен кимион се използват за медицински цели още от времето на древните египтяни Това невероятно лечебно масло има леко горчив и пикантен вкус, и съдържа висок процент на есенциални мастни киселини, витамини и минерали

 

Понякога тази подправка визуално се бърка със сусам, въпреки факта, че за разлика от светлокафявите сусамови семена, тези на кимиона са черни.

 

Черните семена съдържат редица компоненти, които са от полза за тялото – етерични масла, алкалоиди, протеини и сапонини. Тестовете, които са направени в различни лаборатории по света показват, че дребните, черни семенца имат противовъзпалителни, антипиретични, аналгетични, анти-микробни и анти-туморни свойства.

 

В Индия черното семе се дава на жените веднага след раждането, за да се предизвикат контракции и за подобряване на следродилната дейност и кърмене.

 

За какво се използва маслото от черен кимион?

 

1. То се ползва като противовъзпалително, помага в борбата с кожните заболявания като акне, псориазис, екзема, дерматит и гъбички.

 

2. Масло от черен кимион успокоява, омекотява и предпазва кожата от слънчево изгаряне и напукване.

 

3. Черният кимион е много добър антиоксидант, участва в регенерацията на кожните клетки и подобрява тяхната жизнеспособност. Използва се и при релаксиращ, облекчаващ ревматизма, ставните и мускулни болки (включително болка в гърба) масаж.

 

4. Маслото от черен кимион подобрява притока на кръв до всички органи и тъкани, намалява дразненето на кожата, свързани със стресиращо заболяване.

 

5. Когато се добавя към храни, като подправка, се бори с лошото храносмилане и прекомерното образуване на газове.

С масло от черен кимион здравето и красотата са гарантирани

Както вече стана ясно, маслото от черен кимион се използва както вътрешно, така и външно.

 

1. Вътрешно маслото от черен кимион се използва като хранителна добавка. В готвенето се използва за ароматизиране на хляб, ориз, риба. Черният кимион като подправка е еквивалентен заместител на черен пипер.

 

2. Външно маслото се използва в чист вид или като комплект с други етерични масла. Има мазна текстура, лесно прониква в кожата и не предизвиква странични ефекти.

 

3. Чисто масло от черен кимион на Sanct Bernhard може спокойно да се ползва за облекчаване на зъбобол, болки в ушите, главоболие. Може да се смеси с вазелин и да се намаже носа при много упорит синузит.

 

4. Най-добрата стратегия, когато се използва масло от черен кимион в диетата, е да го използвате като допълнителна хранителна добавка към основните хранения. Една чаена лъжичка на ден ще допринесе за ускоряване на обмяната на веществата, ще уравновеси нивата на кръвната захар и ще убие в зародиш всякакво жеание за мазни и сладки храни. Това е важно за тези, които желаят да имат по фина осанка.

 

 

Източник: www.kak-da.com
Източник снимка: www.commonswikimedia
Снимка 1: www.wikiwel.com