Таня Андреева сменила бордовете на болници заради търгове в 12 без 5

В последните дни на предишната власт Д-р Таня Андреева сменила бордовете на болници заради търгове. Заповедите за смени на бол... 2014-08-09T05:59:37+00:00 Здравни Новини

В последните дни на предишната власт Д-р Таня Андреева сменила бордовете на болници заради търгове. Заповедите за смени на болнични директори и бордове на болници в „12 без 5“ от предишния здравен министър д-р Таня Андреева най-вероятно са свързани със стартиращи обществени поръчки за медицинско оборудване и ремонти, съобщиха запознати пред „24 часа“ вчера.

 

Със сменени директори осъмнаха „Пирогов“, университетската болница в Плевен и Националната онкологична болница. Новият здравен министър д-р Мирослав Ненков обаче спря изпълнението на заповедите и нареди проверка.
„Нямам представа дали причината са обществени поръчки. В момента се извършват проверки, това са сериозни неща и ще отнеме известно време“, каза д-р Ненков пред „24 часа“ вчера. По неофициална информация обаче той е спрял обявени от предишния екип на министерството обществени поръчки.

 

За смяна на директорите се заговори и за болниците „Св. Екатерина“ и университетската в Пловдив „Св. Георги“.
Става дума за финансирането на здравни проекти, което ще е в размер на до 120 млн. лв. вместо първоначално обявените 10 млн. лв. То идва чрез споразумението за партньорство с Европейската комисия, което бе подписано тези дни, а здравеопазването е един от приоритетите.

 

По-голямата част от европейските пари ще са за реформата в спешната помощ. С такива инвестиции ще се изграждат спешните приемни отделения в 12 болници, познати като „малките пироговчета“ и ще се купува нова техника за спешните центрове. Предвидени са и нови апарати за образна диагностика за „Пирогов“, както и оборудване за други болници. Срещу обществените поръчки се обявиха с открито писмо вчера от асоциацията на работещите в спешната помощ.

 

Става дума за пари, експерти от „Пирогов“ са в работната група по реформата в спешната помощ и са писали спецификациите за търговете, обясниха запознати. В последния момент обаче заложените от тях параметри за техническото оборудване били променени.

 

Шефът на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов заяви, че не знае аргументите за смяната си. Екипът на болницата протестира остро срещу начина, по който е издадена заповедта, и я нарече „опит за дестабилизация“ на болницата и на обществото.
Междувременно зам.-кметът на София по здравеопазването ген. проф. Стоян Тонев обяви, че се говори за искани пари от болнични шефове, за да останат на поста си.

 

„Това са откровени лъжи, явно предизборната кампания започва“, отговори пред Нова тв д-р Андреева. Тя уточни за „Пирогов“, че причината за смяна на директора е лошо управление в последните 2 г. и натрупани дългове. Д-р Андреева каза още, че няма практика смените на болнични директори да се обявяват публично.
„Както се назначават, така се и уволняват по решение на принципала ръководителите на лечебните заведения, които не се справят с работата си“, добави тя. Бившият здравен министър каза още, че процедурите за обществените поръчки са приемани от работна група и не са променяни параметри.

 

„Заповед за смяната ми не е издавана. Не съм имал конфликти с д-р Андреева, нямам понятие дали е искала да ме уволнява и защо“, коментира шефът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев вчера. „Всеки здравен министър има право да назначава и уволнява издиректори на болници и бордове, но трябва да има аргументи. Не може да се прави просто така – заради това, че някой се е подстригал твърде късо или че не си е пуснал брада“, добави проф. Начев. Най-същественият аргумент според него бил дали болницата трупа дългове и има нецелесъобразно изразходване на средствата. „Това трябва да се установи с проверка болница по болница. Новият екип на министерството трябва да направи първо финансов анализ на разходите в самото ведомство, и след това да провери болниците с най-големи дългове“, каза още проф. Начев.

 

„Св. Екатерина“ е с дълг 2,8 млн. лв., от които нито лев в просрочие, добави шефът ѝ. Председател на борда е Теодора Андреева, гл. секретар на здравното министерство в предишния екип.
Кадровите смени в здравеопазването, направени в последния момент, в 12 без 5, са общо-взето показател за паника и безсилие. Това каза вчера зам.-кметът по здравеопазването на София ген. Стоян Тонев.
В коментар на създалата се ситуацията с директора на “ Пирогов“ проф. Стоян Миланов ген. Тонев каза: „Разбира се, министърът има право да смени, когото си иска. Това обаче трябва да става с концепция и с мотиви. Мотивите не са изписани, освен това лошото финансово състояние е на повече от 3 години и това е, защото Министерството на здравеопазването и НЗОК недофинансират „Пирогов“.

 

„Пирогов“ е емблематично лечебно заведение. Всяка смяна в него означава, че може да разклати структурата въобще на спешната помощ, не само на София. В онкологичната болница пак в последния момент са направени промени.
Започнаха приказки, че Таня Андреева е искала по 15 хил. лева или 50 хил. от шефове на болници да не бъдат сменяни, каза още ген. Тонев.

 

„Безпринципното назначение на членове на борда на директорите на някои болници накара шефовете сами да си подадат оставката, защото за тях беше унизително да вписват като нови членове хората, които тя е предложила. Тук нивото на некомпетентност достига опасни размери за самата система. Да не говорим за безумията и нейния опит да смени директора на болница „Св. Екатерина“ проф. Начев – блестящ лекар и ръководител, за опита да смени доц. Димитров, шеф на болницата „Св. Анна“ в София, който освен всичко друго е и шеф на работодателите в медицината. Това бяха множество атаки, които освен своята безпринципност и пълна некомпетентност, доведоха и до насаждане на страх и чувство на безперспвепективност в цялата система“, коментира още ген. Тонев.

 

„В последния ден на работа на Таня Андреева хората бяха привиквани и бяха карани да подписват нови технически задания, което е абсолютно незаконно. Имам известно съмнение, че смяната в „Пирогов“ е свързана със спецификацията на обществената поръчка на шоковата зала в „Пирогов“, тъй като и тя бе сменена в последния ден, което освен моралния елемент, е и незаконна“, допълни ген. Стоян Тонев.

 

В момента изпълнявам функциите си на директор с всичките правомощия, дадени от закона. Това каза проф. Стоян Миланов, шеф на спешната болница, пред Нова телевизия вчера.
„Подозирам, че това е отмъщение. „Пирогов“ е институция с много сензори за несправедливости. Това е акт на отмъщение и лично, и към „Пирогов“, каза още проф. Миланов.

 

Според проф. Миланов това е целенасочен акт към болницата още от февруари, когато са направени две назначения в борда на директорите.
„Още от първото заседание на съвета на директорите те дойдоха с подготвен протокол. Протокол, воден не в „Пирогов“, а написан някъде, предполагам в една сграда с номер 20″, обясни проф. Миланов.
Той каза още, че не е имал възможност за пряк контакт с министъра. „Преди имаше директна връзка между „Пирогов“ и министъра. Такова нещо сега не можеше да се осъществи. През цялото време аз контактувах с административната част на министерството“, каза още директорът на „Пирогов“.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.fotolia.com