Тиквените семки ни предпазват от много болести

С голямо разнообразие от хранителни вещества като магнезий, манган, мед, протеини и цинк, тиквените семки са мощни имуностимулатори. Те също 2014-09-29T22:23:43+00:00 Здравни Статии

С голямо разнообразие от хранителни вещества  като магнезий, манган, мед, протеини и цинк, тиквените семки са мощни имуностимулатори.  Те също съдържат растителни съединения, известни като фитостероли и прочистващи свободните радикали антиоксиданти.

 

Ето в какво се изразяват здравословните ползи на тиквените семки:

 

1. Стимулират имунната система – тиквените семки са богат източник на цинк, който от своя страна е много важен за стимулирането на имунитета, растежа и деленето на клетките, съня, настроението, сетивата за вкус и мирис, очите и здравето на кожата. Цинкът играе роля в регулацията на инсулина  и мъжката сексуална функция.

 

2. Облекчават симптомите при жени в постменопаузата –  тиквеното семе е богат източник на естествени фитоестрогени и проучвания показват, че може да доведат до значително увеличение на „добрия“ холестерол, понижаване на кръвното налягане, облекчаване на горещите вълни, главоболието, ставните болки и други симптоми на менопаузата при жените.

 

3. Тиквеното семе подобрява съня – то съдържа вещества, които в тялото ни се превръщат в мелатонин (хормона на съня). Ако искате да спите спокойно, хапнете тиквени семки и парче какъвто и да е плод 1 час преди сън.

 

4. Полезни са за здравето на простата – това се дължи на високото им съдържание на цинк, а той е изключително важен за простата. Тиквените семки са много полезни при увеличена простата.

 

5. Имат силни противовъзпалителни свойства – проучвания са доказали, че тиквените семки имат противовъзпалително действие, което се доближава до ефекта на различни лекарства с подобно действие, но без техните страничните ефекти. Затова семките се препоръчват при ставни заболявания.

 

За да се възползвате максимално от здравословните ефекти на тиквените семки, трябва да ги консумирате сурови. Все пак ако ги предпочитате печени, трябва да се пекат при не повече от 170 градуса.

 

 

Източник: nutritiondata.self.com; www.pumpkinseed.net.au; www.naturalnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com