Тилчец (гръцки сминдух) – ползи за здравето и рецепти

Билката е известна с използването й в медицината и е част от народната индийската медицина. Билката се използва като подправка в гот ................ 2014-12-23T00:05:16+00:00 Здравни Статии

Билката е известна с използването й в медицината и е част от народната индийската медицина. Билката се използва като подправка в готвенето и се добавя към повечето индийски ястия. Листата и семената имат леко горчив вкус, но това не е толкова забележимо, когато се добавят домати, месо или леща. Използването на семената от сминдух при диабет е добре известно.

 

Сминдухът е богат на калий, фосфор, магнезий и калций. Също така е богат на желязо и натрий с малко количество мед, цинк, селен и манган. Сминдухът съдържа витамин C,  витамин А, В6, тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина. Като обобщение, може да се каже, че тилчецът е изключително здравословна храна или билка.

 

Изследвания са показали, че редовната дългосрочната употреба на семена от сминдух намалява натрупването на мазнини в организма и намалява холестерола. Високото съдържание на фибри помага за отделянето на токсичните продукти от организма. Една аминокиселина в тилчеца стимулира секрецията на инсулин. Сминдухът понижава нивата на кръвната захар чрез забавяне на процеса на усвояване на въглехидратите. По този начин се регулират нивата на глюкозата в кръвта. Сминдухът е отлично средство за контрол на диабета.

 

Сминдухът често се използва за увеличаване на кърмата. Той често се използва от натуропатите при храносмилателни разстройства. При метеоризъм и зле работещ черен дроб често се използва отвара от семена или леко печени прах. Чаят, направен от тилчец понижава високата температура и според аюрведичната медицината, действието му е близко до това на хинина.

 

Сминдухът притежава естрогенни свойства и помага за повишаване на либодото. Той се използва и за облекчаване на симптомите и дискомфорта, които възникват по време на менопаузата. Той се използва за намаляване на горещите вълни и колебания в настроението, които са общи симптоми на менопаузата. Чаят, направен от печените семена от сминдух намалява дискомфорта и интензивността на симптомите при предменструален синдром.

 

Семената се употребяват в нашата народна медицина като противодиабетично средство, за възбуждане на апетита и при PP-авитаминоза: по 1 чаена лъжичка на ситно счукана дрога се залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да ври 10 минути, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

 

Външно 1 супена лъжица на ситно счукани семена се варят 10 минути с малко вода, за да се получи каша, след което още топла се налага върху циреи, фурункули, гнойни рани, екземи и др.

 

Водният екстракт от плодовете на растението е народно инсектицидно средство.

 

Сминдухът е принадлежи към семейството към, което принадлежат и фъстъците, затова билката трябва да се избягва от хора, които са алергични към фъстъци.

 

 

Източник: www.herbwisdom.com; www.organicfacts.net; www.drugs.com
Източник снимка: artur84/freedigtialphotos.net