ТОНЗИЛИТ

Това е възпалението на сливиците. Тонзилите са органи на орофаринкса (гърлото). Това са лимфни органи в задната част на устата и горната част на гърлото, които са бариера, спираща патогенните микроорганизми на входа на организма.

Възпалителният процес е известен още като ангина, когато има остро възпаление основно на сливиците.

 

 

ТОНЗИЛИТПланински очиболец/горско прозориче, бутурак/(Potentilla erecta) – притежава противовъзпалително действие. Прилага се при тонзилити под формата на жабурене и гаргара. Две супени лъжици стрити коренища се варят с 500 мл вода в продължение на 5 минути. Прецедената отвара се използва за гаргара и жабурене.

 

 

 

ТОНЗИЛИТЛечебна ружа (Althaea officinalis) – притежава противовъзпалително действие. Ружата се препоръчва за външно прилагане при възпалителни заболявания в устната кухина като тонзилити. Една-две супени лъжици ситно нарязани корени се извличат с 500 мл студена вода в продължение на 1 ден. Полученият извлек се използва за гаргара.

 

 

ТОНЗИЛИТПолски хвощ (Equisetum arvense) – инфуз от хвощ се използва за плакнене на устата и гаргара при тонзилити. За приготвяне на инфуз 2 супени лъжици от билката се заливат с чаша вода кипяща, взема се по ¼ чаша 4 пъти на ден.

 

 

 

 

ТОНЗИЛИТХрян (Armoracia rusticana) – прилага се при тонзилити. Чрез жабурене и гаргара с разреден свеж хрянов сок.