ТРАХЕИТ

Трахеит се нарича възпаление на лигавицата на трахеята. Причините за възникването и развитието му могат да бъдат от различно естество – бактерии, вируси, преохлаждане, силна замърсеност и запрашеност на въздуха и други.

 

 

ТРАХЕИТКъпини(Rubus sp. diversa) – притежава противовъзпалително действие. Вино от плодовете на къпината, получено чрез подсилване със захар, в нашата народна медицина се прилага затоплено при простудни заболявания и трахеити.

 

 

 

 

ТРАХЕИТЛечебна ружа(Althaea officinalis) – притежава противовъзпалително действие. Прилага се за лечение на трахеити. Една-две супени лъжици ситно нарязани корени се извличат с 500 мл студена вода в продължение на 1 ден. Полученият извлек се прецежда, подсладява се малко и се пие по една супена лъжица на всеки 2 часа.

 

 

ТРАХЕИТБедреница/каменоломков анасон, див анасон, горски анасон/(Pimpinella saxifragra) – притежава секретолитично и експекториращо действие при възпаления на дихателните пътища. Препоръчва се за лечение на катари на дихателните пътища – трахеит, ларингит. 1 чаена лъжичка ситно стрит корен се наставя с 1 чаша вода на студено в продължение на 8 часа, прецежда се и същата дрога се запарва с 1 чаша вряща вода, след 10 минути отново се прецежда. Извлекът и запарката се смесват и се подслаждат с 1 супена лъжица мед. Изпива се за 1 ден на глътки.

 

ТРАХЕИТБял бор(Pinus sylvestris) – притежава отхрачващо, антисептично и противовъзпалително действие. Прилага се при трахеити. Българската народна медицина прилага отвара от млади пролетни пъпки в съотношение 15 капки в 250 мл вода по няколко супени лъжици дневно.

 

 

 

ТРАХЕИТМащерка(Thymus sp. diversa) – притежава отхрачващо и антибактериално действие. Прилага се при трахеити. Запарката се приготвя, като 5 чаени лъжички ситно нарязана мащерка се заливат с 1 чаша вряща вода(доза за 1 ден); запарката се приема студена на глътки.

 

 

 

ТРАХЕИТВисок лопен(Verbascum thapsiforme) – притежава секретолитично, омекчаващо, противовъзпалително действие. Прилага се при трахеити. Инфуз – 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога за една чаша вода – доза за 1 ден.

 

 

 

 

ТРАХЕИТВърбинка(Verbena officinalis) – растението се използва за лечение на възпаления на горните дихателни пътища като трахеити и бронхити.