Три грипни щама ни атакуват този сезон

Три грипни щама ще ни атакуват тази година, съобщи за „Преса" националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. 2014-09-11T13:15:53+00:00 Здравни Новини

Три грипни щама ще ни атакуват тази година, съобщи за „Преса“ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Това ще са „Калифорния“, популярен като свински грип, „Тексас“ и „Масачузетс“.

 

Първият щам ще разболява повече децата и младежите, предупреди проф. Кожухарова. Те обаче ще го карат по-леко, макар да е препоръчително да останат на легло поне за 5 дни. Другите два вида ще заразяват предимно възрастните хора. „От тях очакваме повече усложнения и най-вече тежки пневмонии. Вероятно ще има и смъртни случаи“, заяви епидемиологът.

 

Според проф. Кожухарова единствената сигурна защита от грипа е ваксината. „Това е сериозно заболяване, независимо какъв щам преобладава, но българите все още го подценяват“, добави тя. Имунизацията е добре да започне още в края на този месец, за да има време организмът да си създаде антитела. Този процес отнема 21 дни. Първите болни се очакват в края на октомври. Бумът обаче ще е чак по Коледа и през януари. Миналата зима грипната епидемия започна по-късно от обичайното – в началото на февруари, като най-много бяха заразените от свинския грип.

 

През 2012 г. епидемията беше най-тежка от началото на века у нас. Тогава се разболяха близо милион българи. Тази зима специалистите очакват по-малко заразени.

 

В момента у нас върлуват няколко вируса, но заболяемостта е ниска, което е типично за сезона. Най-чести са дихателните инфекции, които протичат леко и минават за няколко дни. Епидемиолозите очакват до края на месеца да се увеличат респираторните заболявания, както и случаите на хепатит А.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: marcolm/freedigitalphotos.net