Три портокала на ден за здраво сърце

Това са сърдечносъдовите заболявания и инфарктите. Как да намалим риска от сърдечно заболяване? Изглежда, че портокаловия 2014-06-18T23:38:33+00:00 Здравни Статии

Кой е убиец №1 в света днес?

 

Това са сърдечносъдовите заболявания и инфарктите. Как да намалим риска от сърдечно заболяване? Изглежда, че портокаловия сок играе доста важна роля в предпазването от тези заболявания.

 

Учените от университета в Западно Онтарио в Канада изследват 16 мъже и 9 жени, които имат леко повишаване на нивата на цялостния холестерол и LDL-нивата (лошия холестерол). Всички участници в експеримента добавят по 1, 2 или 3 чаши портокалов сок към дневното си хранене в продължение на три отделни четириседмични периода, всеки от които е последван от пет седмичен „прозорец“, когато участниците не консумират никакъв портокалов сок. След опита се отчитат, че при консумацията на 3 чаши сок дневно се повишава нивото на HDL (добрият холестерол), а така също и плазмената концентрация на витамин С.

 

Това и други изследвания показват положителните ефекти на плодовете и зеленчуците върху сърцето и сърдечните заболявания. Счита се, че те са свързани с някои съставки на плодовете особено флавоноидите, Три портокала на ден за здраво сърцеантиоксиданти-те като витамин „С“ и „Е“ и бета-каротена.

 

Фолиевата киселина и натуралните фолати, също са представени в големи количества в цитрусовите плодове и зеленчуците и може би също подобряват здравето на сърдечно съдовата система. Соковете от цитрусови плодове особено портокали и грейпфрути са богат източник на флавоноиди, фолати и витамин С.

 

Според тези изследвания едно правилно хранене би следвало да включва винаги плодове и зеленчуци. Експертите съветват да използвате комбинация от различни плодове, за да осигурите на организма протектиращи сърцето съставки в количества еквивалентни на три чаши портокалов сок.

 

 

Източник: www.zdraventer.com
Източник снимка: arztsamui/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: KEKO64/www.freedigitalphotos.net