ТРОМБОФЛЕБИТ

Това е възпаление на стените на вената с образуване на тромб. Различават се тромбофлебит на повърхностните и тромбофлебит на дълбоките вени. По-често са поразени вените на долните крайници и малкия таз. Понякога заболяването се появява като усложнение след раждане, различни операции, инфекциозни заболявания, злокачествени образувания.

 

 

ТРОМБОФЛЕБИТКонски кестен(Aesculus hippocastanum) – прилага се при тромбофлебити. Приготвя се спиртно-воден извлек като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 500 мл 50% ракия или водка. От получената тинктура се пият по 30-40 капки 3-4 пъти дневно в продължение на 3-4 седмици.

 

 

 

ТРОМБОФЛЕБИТВълча ябълка/вълчовина/(Aristolochia clematitis) – в комбинация с предимно венотонично действащи билки вълчата ябълка се прилага при тромбофлебити. Растението е отровно, затова трябва да се прилага под контрола на лекар!!! Вътрешно се прилага под формата на воден извлек: една чаена лъжичка ситно нарязан корен се залива с чаша студена вода; накисва се в продължение на 8 часа; прецежда се през марля и се изпива на части за един ден.