Троскот

Троскот

Cynadon dactylon L. Сем. Poaceae – Житни

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение с дълго пълзящо коренище с подземни и надземни издънки. Стеблата възходящи или изправени, до 50 см високи. Листата линейно ланцетни с дълги влагалища и твърда по ръба грапава петура. Цветовете по 1-2 в дребни странично сплеснати класчета, формиращи 3-7 класовидни клонки в длановидно разперена метлица. Цъфти юли-август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из тревисти, песъкливи места, край пътища, селища из орници и ниви като плевел. Разпространено из цялата страна до към 900 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

 

ДРОГА: Събраните през ранна пролет или през втората половина на лятото до есента подземни части, очистени от надземните части, измити, нарязани на късове около 15 см и изсушени на слънце или в сушилня при температура 50 градуса.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:Диуретично и слабително.

В народната медицина растението се използва като диуретично и слабително средство. Диуретичният ефект се дължи най-вероятно на вазодилатиращия ефект на растението върху съдовете на бъбреците. Слабителният ефект се дължи на високото съдържание на слузни вещества и сапонини в растението.

Може да се използва под формата на декокт; приготвен от 20 г коренища от троскот и 250 г вода, като се пие по 1 кафена чашка 2-3 пъти дневно.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia