Трябва ли да виним бавния метаболизъм?

Метаболизмът е набор от животоподдържащи биохимични трансформации в клетките на живите организми. Това е механизмът .... 2014-12-03T17:33:43+00:00 Здравни Статии

Научете повече за обмяната на веществата (метаболизма), как работи и дали скоростта и е влияе за промени в теглото.

 

Какво е метаболизъм?

 

Метаболизмът е набор от животоподдържащи биохимични трансформации в клетките на живите организми. Това е механизмът, чрез който тялото ви превръща храната и напитките в енергия. По време на този изключително сложен процес, хранителния прием от това, което ядем и пием се комбинира с кислород и се освобождава енергията, от която тялото ви се нуждае, за да функционира.

 

Без значение дали сте физически активни или не, тялото ви се нуждае от енергия за основни функции като дишане, разтеж и развитие на клетки, циркулация на кръвта, коригиране на нивата на хормоните, и т.н. Броят на калориите, от които тялото се нуждае, за да поддържа тези функции се нарича основна обмяна. Тя зависи главно от няколко фактора:

 

Факторите, които са основни за скоростта на метаболизма

 

Биометрични данни

 

Структура и размер на тялото. Тела с по голям размер и/или тела, които имат повече мускули изгарят повече калории за всички основни функции, което означава, че те изгарят повече калории, дори и в покой.

 

Пол. Мъжете обикновено изчерпват повече енергия (изгарят повече калории) в сравнение с жените на същата възраст и тегло, защото те са генетично предразположени да имат по-малко телесни мазнини и повече мускули.

 

Възраст. Поради факта, че с възрастта, размера на мускулите в тялото обикновено намалява, също така намалява и горенето на калории.

 

Енергията, която се консумира за основните телесни функции е сравнително постоянна и това не е лесно да се промени. Тя се нарича основна обмяна. Основната обмяна изразходва около 70 процента от дневния хранителен прием на човек, който не е спортист или много активен физически.

 

Останалата част от дневния прием на калории и тяхната скорост на горене зависи от два допълнителни фактори.

 

Храносмилане.

 

Смилането, абсорбирането, транспортирането и съхраняването на консумираната храна също отнема енергия, т.е. калории. Този процес се нуждае от между 100 и 800 калории на ден. Отново, количеството на калориите, които се консумират за тази телесна функция е доста постоянно и това не е лесно да се промени.

 

Физическата активност.

 

Упражнения и дейности като практикуване на различни видове спорт, разходки в парка, градинарство и всякакъв друг вид движение са отговорни за изгарянето на останалата част от калориите по време на деня. Този фактор е най-променливия, що се отнася до горене на калории.

 

Трябва ли да виним бавния метаболизъм?

 

И така, отговорен ли е бавният метаболизмът за качването на килограми?

 

Както вече видяхме, макар и да е изкушаващо да обвиняваме метаболизма за наддаване на тегло, това е далеч от истината в повечето случаи. Това е така, защото метаболизма е естествен процес и тялото има много механизми да наваксва в зависимост от индивидуалните нужди. Много рядко, наднорменото тегло се дължи на медицински проблем, който забавя метаболизма.

 

За съжаление, проблемите с теглото са сложни. Обикновено те са комбинация от генетични фактори, хормонален баланс, някои аспекти в начина на живот, като сън, физическа активност и стрес, и разбира се на хранителния прием. Всички тези фактори образуват дисбаланс в енергийното уравнение и като резултат – проблеми с теглото.

 

Заключение

 

Урокът тук е, че въпреки че ние можем да повлияем на метаболизма, въздействието ни ще бъде сравнително малко. Ключът е, че баланса между прием и разход на енергия е важен и ние трябва да го запазим.

 

 

Автор: Евелина Атанасова/ www.eatwellapp.com
Източник снимка: www.eatwellapp.com