Трябва ли да си правим противогрипна ваксина

Колебаете се все още дали да си сложите противогрипна ваксина? Ваксината срещу грип е най-добрият начин за предотвратяване .. 2014-09-15T18:59:01+00:00 Здравни Статии

Колебаете се все още дали да си сложите противогрипна ваксина? 

 

Ваксината срещу грип е най-добрият начин за предотвратяване на грипа, а дори и да се разболеем, ваксината допринася за по-лесното справяне на организма с вируса.

 

Пикът на грипните епидемии започва от средата на октомври и може да продължи до месец май, затова най-доброто време да си направите противогрипна ваксина е месец септември и началото на месец октомври. Необходими са около 2 седмици от поставянето на ваксината за да може тялото да изгради антитела срещу грипния вирус.

 

Вие можете да си поставите ваксината и по-късно (през декември), но колкото по-рано я поставите толкова шансовете да се разболеете от грип намаляват.

 

Как всъщност противогрипната ваксина ви предпазва от грипа?

 

 

Ваксината стимулира тялото ви да изработи антитела, които ще ви защитят от грипния вирус. Този процес на образуване на антителата може да причинят умора и болки в мускулите.

 

Не забравяйте, че ваксината срещу грип не може да причини грип. Понякога хората, които се ваксинират по време на грипния сезон се разболяват в точно този период от две седмици, в който организма не е изградил напълно защитата си срещу вируса. Поради този факт повечето от нас си мислят, че именно противогрипната ваксина е причинила разболяването ни от грип.

 

Въпреки всичко, противогрипните ваксини не са 100 % ефективни, тоест дори и да сте ваксинирани има вероятност да се разболеете , но симптомите ще бъдат много по-леки в сравнение с тези при хора, които не са се ваксинирали.

 

Кои от нас трябва задължително да си направят противогрипна ваксина?

 

 

1. Деца под 5-годишна възраст, но най-вече тези по-малки от 2-годишна възраст
2. Хората на възраст над 65 години или по-възрастни
3. Жените, които ще бъдат бременна по време на грипния сезон
4. Хората, които живеят в старчески домове
5. Всеки един от нас страдащ от хронични сърдечни или белодробни заболявания, включително астма, и при всяко състояние, което отслабва на имунната система като например СПИН, диабет и др.
6. Домашни болногледачи – включително детегледачките на деца по-малки от 5 години.

7. Здравните работници – лекари, стоматолози, медицински сестри, фармацевти и др.

 

Какво може да очаквате след поставянето на противогрипната ваксина?

 

 

1. Леко повишение на телесната температура и болки.

2. Може да се наблюдава зачервяване, подуване и възпаление на мястото на убождането.

 

Важно е да се отбележи, че ползите от противогрипната ваксина далеч надхвърлят рисковете от поставянето на ваксината !!!

 

 

Източник: www.webmd.com; www.about.com; www.care2.com; www.thehealthsite.com
Източник снимка: antpkr/freedigitalphotos.net