Убиват ни гъби-двойници

Внимавайте с печурките и сърнелите, тъй като двойниците им са зловещите бяла и зелена мухоморка, предупредиха токсиколозите .. 2014-08-28T08:10:33+00:00 Здравни Новини

Зелената мухоморка най-страшна, руши черния дроб.

 

Внимавайте с печурките и сърнелите, тъй като двойниците им са зловещите бяла и зелена мухоморка, предупредиха токсиколозите преди настъпването на есенния сезон. Похапналите от гъбата „орландовка“ рядко оживяват. Медиците съветват да не се подвеждаме по цвета на гъбата, защото зелената мухоморката е толкова коварна, че мени окраската си според мястото, на което расте и понякога е чисто бяла.

 

90 % от пробвалите вкусотията се натравят фатално, тъй като отровата й буквално разрушава черния дроб и за нея противоотрова няма. Получава се нещо като химическа ампутация на черния дроб, обясняват токсиколозите и признават, че в повечето случаи са безсилни.

 

Въпреки това средно около 30 % от хапналите зловещата гъба оцеляват благодарение на лекарските усилия. „Въпрос на организъм е – някои умират от парче гъба, други пък се наяждат обилно, но оцеляват“, казват още лекарите. Много важно е натровените веднага да тичат към най-близката болница, докато още не е разяден черният им дроб. Обикновено 12 часа след гощаване със зелена и бяла мухоморка консуматорът вече е жив труп. Оцелелите най-често остават с тежко увреден черен дроб и развиват цироза.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: Josch13/pixabay.com