Убиват ни с тръбички за сърце

Вносни импланти за сърце могат да ни убият. Заради липсата на пари в здравеопазването, от началото на този месец държавата ще плаща само за 2018-09-29T18:53:23+00:00 Здравни Новини

Вносни стентове от Китай и Индия запушват кръвоносните съдове.

 

Вносни импланти за сърце могат да ни убият. Заради липсата на пари в здравеопазването, от началото на този месец държавата ще плаща само за най-евтините, които са внос от Китай и Индия.

Средствата за тях се покриват от Здравната каса за лечение на пациенти със сърдечносъдови заболявания, а тези, които искат по-качествени стентове, ще трябва да си вадят пари от джоба, алармираха специалисти пред „Всеки ден“.

 

Тръбичките от Индия и Китай са от най-старите, които не са използвани от години. Лекуващите лекари предлагат качествени импланти, които обаче не се поемат от НЗОК, и така по-бедните хора се принуждават да стават опитни зайчета, рискувайки живота си. Причината е, че стентовете водят пак до запушване на засегнатия съд и така пациентът трябва да се настани отново в болница, а понякога дори е фатално, тъй като засегнатият не пристига навреме за лечението.

 

Болните с инфаркт например са спешни – за 90 минути от получаването на болката те трябва да са на входа на болницата, а след още 40 манипулацията на болничната маса вече трябва да е започнала. Невинаги обаче лекарите имат под ръка точно този вид стент, от който пациентът има нужда. Понякога се чака и по пет дена, за да им го доставят, а пациентът няма толкова време. Касата плаща 900 лева за стент, а скъпите и качествени достигат цени от 6 хиляди лева.

 

Модерните импланти, които трайно подобряват живота на болните, се произвеждат в Германия, Швеция и Америка. Могат да се намерят и по-евтини, но на цени от 1200 до 2000 лева. От тях има достатъчно на пазара. Медиците съветват те да се слагат, тъй като евтиното лечение винаги излиза по-скъпо.
За хората от бедните райони, каквито са по-малките градове и села, подобни суми обаче са непосилни.

 

Поради тази причина кардиолози от цялата страна обмислят да се обединят и да внесат предложение до НЗОК с искане за промяна на приетата вече методика. Те са убедени, че не цената трябва да е определяща при избора на лечение.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: arztsamui/freedigitalphotos1.net