Увеличават екипите на Спешна помощ в големите градове

"В стратегията, която е приета и финансирана с ясни параметри от ЕС, към момента не повече от 3 млн. български граждани имат ..... 2015-01-13T11:56:41+00:00 Здравни Новини

„Спешната помощ трябва да бъде променена, така че тя да бъде качествена и на време“, заяви в интервю за предаването „На светло“ по Нова телевизия министърът на здравеопазването доктор Петър Москов.

 

„В стратегията, която е приета и финансирана с ясни параметри от ЕС, към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до медицинско обслужване в рамките на 30 минути. При изграждането на пълните характеристики и параметри на тази система 7 млн. български граждани ще имат достъп до това“, каза още той. По думите на министъра, крайната цел е 2020 година да бъде изпълнена тази стратегия, но това не означава, че нещата ще се случат чак тогава, а постепенно.

 

„Заради ясната цел, че това трябва да се случи, нещата още тази година ще се променят. Още следващите месеци в големите градове екипите на Спешната помощ ще се увеличат, което е важно. Количеството линейки също ще бъде увеличено“, обеща Москов. Той заяви още, че кардиналното решение за този проблем с наличието на Спешна помощ в гетата и въобще държавата, защото Спешната помощ е част от системата за сигурност на държавата, е в центъра на тези гета да се намира здравна служба и полицейска служба.

 

„Това не е процес, който може да завърши за половин-един или два месеца, но въпросът е да има ясната политическа воля, че това е решението, че държавата влиза от вътре на вън“, заяви категорично Москов и добави, че има такава воля.

 

„Водим продуктивни и водещи до конкретни стъпки разговори с реални цигански общности, които вършат неща в тази посока – здравни медиатори, комуникатори, хора, които се обучават в определени стъпки“, обясни той и добави, че това е начинът държавата да се върне, „иначе оставаме в омагьосания кръг“.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com