Уволниха двама лекари, оперирали здрава ръка на момиченце

Двама лекари са уволнени дисциплинарно след като оперирали здравия, а не увредения палец на 4-годишната К. К. от София. Това е резултатът от ........ 2014-12-11T12:52:25+00:00 Здравни Новини

Двама лекари са уволнени дисциплинарно след като оперирали здравия, а не увредения палец на 4-годишната К. К. от София.
Това е резултатът от проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, позната като медицинската ДАНС, цитиран от „Труд“. Разследването на специализирания орган започна на 5 ноември т. г. след запитване на екипа ни и жалба от бабата на пострадалото дете.

 

Всичко започнало на 3 ноември т. г., когато родителите завели момиченцето за планова операция в столичната болница по ортопедия. Лекари от Втора ортопедична клиника поставили диагнозата „стенозиращ тендовагинит на левия палец“, пише в документите от проверката на медицинската ДАНС.

 

Още докато майката кърмела момиченцето, близките установили че палецът на лявата му ръка постоянно бил свит и то не можело да го разтвори до край. „При опит да се изправи той „прещраква“. А в анамнезата няма данни за подобно заболяване на палеца на дясната ръка“, отчитат експертите от „Медицинския одит“.

 

Лекарите обяснили на родителите каква интервенция ще се извърши и майката разписала декларацията за информирано съгласие за предложеното лечение, показват документите.

 

Операцията била извършена на 4 ноември. Близките обаче изтръпнали, когато видели, че е бинтована здравата дясна ръка, а не лявата.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com