„Умна“ инсулинова лепенка може да промени ежедневието на хората болни от диабет

Пациентите болни от диабет трябва ежедневно да контролират нивата на кръвната захар и редовно да се инжектират с инсулин. Проце .... 2015-07-03T13:11:23+00:00 Здравни Новини

Пациентите болни от диабет трябва ежедневно да контролират нивата на кръвната захар и редовно да се инжектират с инсулин. Процедурата по инжектирането е досадна и болезнена и е възможно да не се приложи точното количество инсулин, което да доведе до състояние на хипер- или хипогликемия.

 

С развитието на „умните“ инсулинови лепенки, качеството на живот на диабетиците може да се промени коренно в резултат на възможността да регулират с голяма прецизност приетия инсулин.

 

Умният пластир – представлява квадратно парченце лента не по-голям от монета, което има повече от сто микроигли, всяка с размерите на миглите, съдържащи малки резервоари заа инсулин и ензими, които са чувствителни към глюкозата. Устройството може да бъде поставено навсякъде по тялото.  То “усеща“, когато нивото на кръвната захар стане твърде високо и бързо освобождава точното количество инсулин в кръвта.

 

Интелигентните инсулинови пластири действат като имитират собствената система на организма за генериране на инсулин – бета клетките на панкреаса, които произвеждат и съхраняват инсулина в малки мехурчета.

 

За момента проучванията за ефективността на инсулиновия пластир се провеждат върху мишки, но скоро, следващата стъпка е клинично изпитване на пластирите върху хора.

 

 

 

Източник: http://www.medicalnewstoday.com
Източник снимка: ambro/www.freedigitalphotos.net