Уретрит – как да го разпознаем и да се предпазим

„Просто защото този прекрасен сезон създава възможности за много неконтролирани контакти и за жените, и за мъжете. И ако тези свободни 2014-07-25T08:58:34+00:00 Здравни Статии

Най-често пипваме това заболяване през лятото и проф. Йорданка Узунова обяснява защо:

 

„Просто защото този прекрасен сезон създава възможности за много неконтролирани контакти и за жените, и за мъжете. И ако тези свободни полови контакти не са обезопасени с презерватив, вероятността да си навлечем инфекция на пикочния канал, т.н. уретрит, е много голяма.“

 

Уретритът не е ли само мъжко заболяване?

– Можем да кажем, че е повече мъжко, защото мъжете имат по-дълъг и по-тесен пикочен канал. Но от уретрит страдат и жените, макар и по-рядко.

 

Какво точно представлява той ?
– Уретритът се появява вследствие на заразяване с болестотворни микроорганизми при полов контакт. Става въпрос за заразяване с трихомони, хламидия и други микроорганизми или да е следствие от инфекцията на друг орган в тялото, която се отразява и на отделителната система.

 

Говорим за т.н. инфекциозен уретрит…

– Да за инфекциозния. А другият, гонорейният уретрит, пък се появява вследствие заразяване с гонококи.

 

С какви признаци?

– С чести позиви за уриниране и болки при самото уриниране.

 

Това веднага след половия контакт ли става или има инкубационен период?
– При някой то може да се случи и на другия ден след заразяването. По-често обаче паренето се появява след 3-4, най-много пет дни. Редки са случаите, когато тези признаци излизат на бял свят чак след 2-3 седмици.

 

Как се развива във времето?
– След честото уриниране и болките, започват да се отделят и обилни гнойни секрети от пикочния канал. Това продължава около седмица и след това обикновено тези симптоми отслабват.

 

И всичко е минало?
– Там е работата, че не е минало, а е хронифицирало.

 

И при инфекциозния уретрит ли се развиват така нещата?
– Симптомите са почти същите, но с тази разлика, че го няма изразено възпалението. Пак заразеният изпитва болка, парене и смъдене при уриниране, пак се отделят секрети от канала на уретрата. И се появявя зачервяване и отичане. И ако не се отиде на лекар, този възпалителен процес може да се разпространи по целия пикочен канал и да стигне до шийката на пикочния мехур. Наистина с течение на времето тези оплаквания минават, но и тук с опасност от хронифициране.

 

Какво ще се случи, ако заболяването стане хронично?
– То ще се появява отвреме на време с много по изострена симптоматика да речем при полова възбуда, при простудяване, при грип, дори и при консумация на алкохол. Въобще настъпват усложнения.

 

Какви усложнения?
– Едно такова усложнение е простатита – това е възпаление на простатната жлеза. Може да се развие и като епидидимит.

 

Това забаляване какво е?
– Епидидимита представлява възпаление на придатъците на тестисите. Може да се стигне и до силно стесняване на уретрата. Въобще вследствие на хронифицирането на един уретрит,болестотворният процес може да засегне и други органи и системи от тялото. Може да нанесе поражения на кожата, на лигавиците, на очите, на ставите . Затова най-правилното решение е да контролираме поведението си, или да използваме предпазни средства при случайни полови контакти.

 

Но ако все пак се случи?
– Ако се случи, веднага… ама наистина веднага на лекар, защото лечението е възможно и е много по-леко, ако не допуснем хронифициране.

 

 

Източник: www.zonazdrave.com
Източник снимка: dream designs/freedigitalphotos.net