Учените разработиха нов метод за лечение на кариес без болка

Както признават учени от Кралския колеж в Лондон, където са разработили метода, новото устройство за лечение на зъбите е с много по-мек 2014-06-18T11:01:32+00:00 Здравни Статии

Сеансите при зъболекаря скоро ще са напълно безболезнени, тъй като учени са разработили метод за лечение на зъбите, без пробиване и пломби.

 

Методът елиминира кариеса с помощта на електрически ток, който подпомага естествения процес на възстановяване на зъбите. Изгубените минерали, предизвикващи болезнения кариес се заменят, и отпада нуждата да се използват бормашина и пломби.

 

Методът е наречен Електрически ускорена или засилена реминерализация, и ще се предлага до три години.

 

Както признават учени от Кралския колеж в Лондон, където са разработили метода, новото устройство за лечение на зъбите е с много по-мек ефект върху пациента и е по-добър за зъбите, а освен това и по-евтин. Методът също така може да се използва за избелване на зъби.

 

Кариесът е едно от най-честите заболявания, които могат да бъдат предотвратени. Той започва с микроскопичен дефект, когато минерали се просмукват от зъба, увреждайки емайла. Зъболекарят първо подготвя повредената част на емайла, а след това използва слаб електрически ток, за да се привлича калций и фосфати.

 

Зъбният кариес е второто най-често срещано заболяване, първо е простудата. Ако кариесите не се лекуват, в екстремни случаи, това може да доведе до смърт. Инфекция на горните задни зъби може да се разпространи и в синусите, откъдето може да попадне в мозъка и да причини смърт.
Кариесът е инфекциозен процес, причинен от бактерия, която произвежда киселина.

 

Има три фактора, които са необходими на кариеса: възприемчиви зъби, бактерии, произвеждащи киселина, и диета, богата на захари и рафинирани въглехидрати. Децата не се раждат с бактериите, които причиняват кариес. Те се предават чрез слюнката от майката или членовете на семейството.

 

 

Източник: www.30dumi.eu
Източник снимка: Gualberto107/freedigitalphotos.net