Учени ще използват стволови клетки за лечение на захарен диабет

Болестта се причинява от това, че имунната система унищожава клетките, които контролират нивата на кръвната захар. Учените са използвали ..... 2014-10-19T08:46:34+00:00 Здравни Новини

Екип от учени от Харвардския университет се приближиха до откриването на лечение за диабет тип 1, съобщи Би Би Си.

 

Болестта се причинява от това, че имунната система унищожава клетките, които контролират нивата на кръвната захар. Учените са използвали стволови клетки, за да произведат хиляди такива клетки в лабораторни условия. Тестове върху мишки са показали, че тези клетки могат да се справят с болестта и според учените това потенциално е голям пробив в медицината.

 

Екипът от Харвард е воден от проф. Дъг Мелтън, който започнал да търси лечение на болестта, когато синът му бил диагностициран със захарен диабет преди 23 години.

 

Той успял да открие перфектният коктейл от химикали, които да трансформират ембрионални стволови клетки във функциониращи бета клетки.

 

Тестовете върху мишки с диабет тип 1 доказали, че произведените в лабораторни условия клетки могат да произвеждат инсулин и да контролират нивата на кръвната захар в рамките на няколко месеца.

 

Ако лабораторните бета клетки бъдат инжектирани в човек обаче, те все пак ще трябва да се изправят срещу имунната му система и най-вероятно ще бъдат унищожени след известно време. Затова се налагат още изследвания, обясняват учените.
Това все още не е лечение, но е голяма стъпка в откриването на такова, категорични са учените.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: pat138241/freedigitalphotos.net