Училище учи деца, родители и учители на хранене и движение

До 6 юни под патронажа на министъра на образованието проф. А. Клисарова в Албена се провежда Училище за здраве за деца, родители и учители, част от общоев... 2014-06-03T22:32:29+00:00 Здравни Новини

Наднорменото тегло сред деца и възрастни се увеличава, алармира диетологът доц. Светослав Ханджиев

 

Добрич. До 6 юни под патронажа на министъра на образованието проф. А. Клисарова в Албена се провежда Училище за здраве за деца, родители и учители, част от общоевропейския проект ЕРНЕ, в което са включени 130 деца, родители и учители. Това съобщи председателят на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и диетолог доц. Светослав Ханджиев.

 

„Целта на това училище, което провеждаме за втори път е да научим деца, родители и учители на правилно хранене, сън и движение, тъй като наднорменото тегло все повече се увеличава сред населението“ – заяви специалистът. Паралелно с училището в Албена тече и 10-и Международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващи заболявания, сателитна проява на приключилия в столицата 21-ви Европейски конгрес по затлъстяване.

 

Училище учи деца, родители и учители на хранене и движение„Последните проучвания показват, че у нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло, а във възрастовата група от 11 г. до 17 г. България се нарежда на шесто място в Европа. При населението над 18 г. проблеми с наднормено тегло в страната имат 58-60 % от хората, а във Великобритания този процент е 68. Проблемът е много сериозен и е не само наш, а и европейски и световен, защото наднорменото тегло е основна предпоставка за сърдечно-съдови заболявания и диабет“ – каза още доц. Ханджиев. Той горещо препоръчва консумацията на мляко и млечни продукти, като каза, че дневната доза мляко и млечни продукти е 250-280 гр, достигана единствено от страни като Холандия, Дания и САЩ. Българинът консумирал средно на ден едва по 70-80 гр мляко и млечни изделия. Сред препоръките на специалистите е задължително да се закусва, особено важна закуската е при децата, както и да се консумира домашно приготвена храна.

 

Според статистиката от 70-те години на миналия век досега в страната три пъти се е увеличила честотата на наднорменото тегло сред населението. „Това е поводът да се върнем назад и трябва да доближим храненето си до това, което сме имали в края на 19 в. и до средата на 20 в., когато българите са се хранели по начин близък до т. нар. средиземноморска диета, доказала се като най-ефективна по отношение на проблеми със затлъстяването и съпътстващите го сериозни заболявания“ – каза още доц. Ханджиев.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: Clare Bloomfield/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: Surachai/www.freedigitalphotos.net