Фолиева киселина – ползи за здравето ни

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от групата на B витамините – B9. Необходимостта от този витамин е от изключително голямо ..... 2016-04-04T17:20:09+00:00 Здравни Статии

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от групата на B витамините – B9. Необходимостта от този витамин е от изключително голямо значение за организма, особено за жени, на които им престои забременяване и раждане.

 

Недостигът на фолиева киселина е най-често срещаният витаминен дефицит при голяма част от населението по света, което води до появата на симптоми като апатия, депресия, безпокойство, умора, безсъние, проблеми с паметта, зачервен език и нарушения в храносмилането.

 

Липсата на фолиева киселина, особено при бременните жени може да доведе до увреждане на плода, като увреждания на мозъка или гръбнака. Затова ролята за формирането на тъканите е съществена. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до мъртво раждане на плода, отлепване на плацентата, преждевременно раждане. Фолиевата киселина подпомага изграждането на тъканите, затова по време на бременност нуждата от този витамин се увеличава двойно.

 

Лекарите препоръчват за планиращите бременност жени дневния прием да е 400 мкг (0,4 мг).

 

Фолиевата киселина се препоръчва изключително и при хора с големи физически натоварвания. Тази киселина стимулира дейността на имунната система. Нашата имунна система е първата и основна линия на защита срещу заболяванията, тя е в добро състояние благодарение на фолиевата киселина, която стимулира производствто на бели кръвни телца, които са главни компоненти на имунната система.

 

Без достатъчно фолиева киселина, тимусната жлеза и лимфните възли се свиват и имунната система произвежда недостатъчно количество бели кръвни телца.

 

Фолиевата киселина е ефективна при лечението на подаграПодаграта възниква,  когато нивата на пикочна киселина в организма се повишават. Това води до образуването на кристали на мононатриевият  урат, които се отлагат в ставите и причинява артрит.

 

 

Един от най-добрите източници са суровите зеленчуци – салатите, спанакът, грахът, броколито, магданозът, елдата, цвеклото, бобовите растения и др . Фолиева киселина се съдържа и в пълнозърнестия хляб, меките сирена, цитрусовите плодове, пшеничните зародиши, стафидите и др.

 

Например:

 

В 225 гр сготвен спанак – съдържанието е 262 mcg или около 66%.
В 225 гр  стафиди – 402 mcg или 100%
В 55 гр варени дробчета – 269 mcg или 67%
В 225 гр жито – 301 mcg или 75%

 

Тъй като организмът не произвежда фолиева киселина, тя трябва да се набавя чрез храната или под формата на таблетки.

 

Препоръчваме на всички жени в детеродна възраст прием на фолиева киселина, а при планиращите бременност или бременни жени – задължително.

 

 

 

 

 

Източник:www.drugs.com; www.medicinenet.com; https://www.sciencebasedmedicine.org
Източник снимка: stockimages/freedigitalphotos.net