Фосфор – здравословни ползи и симптоми при недостиг

фосфорът участва във формирането на здрави кости - той е важен съставен елемент на човешки кости, което означава, че ще бъде невъзможно те да .... 2014-12-16T12:06:27+00:00 Здравни Статии

Ползите за здравето на фосфора са следните:

 

– фосфорът участва във формирането на здрави кости – той е важен съставен елемент на човешки кости, което означава, че ще бъде невъзможно те да  функционират нормално, без приемането на адекватно количество от този ценен минерал. В действителност, се нарежда на второ място по важност за здравето на костите, след калция.

 

– подобряване на храносмилането – фосфора играе важна роля за подобряване на храносмилането. Това се постига чрез стимулиране на усвояването на рибофлавин и ниацин по по-ефективен начин. Фосфор директно повлиява нарушеното храносмилане, запека, диарията, и като цяло тонизира храносмилателната система.

 

– регулиране на  екскрецията – фосфорът играе важна роля в поддържането на бъбреците здрави. Това се постига чрез осигуряване на правилното отделяне на отпадъчните продукти чрез бъбреците чрез процеса на уриниране и отделяне. Чрез увеличаване на количеството и честотата на уриниране, тялото е в състояние да балансира нивата  на пикочната киселина, излишните соли, водата, и дори мазнините.

 

– образуването на белтъчини – фосфорът е един от най-важният елемент при изграждането на белтъчините. Той също така улеснява максимално използването на протеини в човешкото тяло, за да се гарантира правилния растеж на клетките, както и тяхното въстановяване, когато е необходимо.

 

– регулира хормоналния баланс

 

– подобрява процесите на образуване на енергия в организма

 

– фосфора оптимизира химичните реакции и допринася за правилното усвояване на хранителните вещества

 

Ето кои са най-характерните симптоми при недостиг на фосфор:

 

–  слаби кости и дискомфорт в различни стави на тялото

– слабост, кариес, рахит и други проблеми, свързани с костите

– загуба на апетит и намаляване на физическата издръжливост

– скованост, тревожност, тремор, загуба на тегло и забавен растеж

 

Най-важните източници на фосфор включват:

 

– хранителни продукти като месо, ядки, бобови култури и млечни продукти

–  слънчоглед, ориз, бял хляб, картофи, броколи и грах

фъстъчено масло, риба тон, свинско

 

 

Източник: www.fitday.com; www.healthline.com; www.truestarhealth.com
Източник снимка: antpkr/freedigitalphotos.net