Хапове ментета заливат българския пазар

Българският пазар е залят от фалшиви илачи, алармира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо 2014-08-28T08:08:19+00:00 Здравни Новини

Българският пазар е залят от фалшиви илачи, алармира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

По думите му 10 на сто от лекарствата, които се пласират у нас, са ментета. Добре фалшифицираните лекарства могат да бъдат разпознати само след химичен анализ.

 

„Преди няколко месеца гръмна голям скандал в Италия с онкологични медикаменти, които са продавани там, а и в много други страни, в това число и в България.

 

Те са с опаковка и вид както оригиналните и няма как да ги разпознаеш, ако не изследваш самата субстанция”, обясни д-р Кацаров, като се позова на международната агенция, която е изнесла информацията.

 

Според него ментетата могат да попаднат в българските аптеки по много начини. „Могат да попаднат чрез дистрибуция, директно от този, който ги произвежда“, допълни той и подчерта, че това може да стане и с една единствена таблетираща машина и подмяна на опаковките.

 

 

Източник: www.big.bg
Източник снимка: frolicsomepl/pixabay.com