Характерни симптоми на стреса, които не трябва да подминаваме с лека ръка

Ако сте забелязали някой от изброените симптоми, това означава, че тялото ви е подложено на стрес, за който вие може и да не подозирате.............. 2015-06-30T22:48:20+00:00 Здравни Статии

Ако сте забелязали някой от изброените симптоми, това означава, че тялото ви е подложено на стрес, за който вие може и да не подозирате.

 

1. Болки във врата и челюстта – когато някои хора са подложени на стрес, те са склонни неволно да стискат и да скърцат със зъби, което води до проблеми със зъбите. Това може да се случи несъзнателно през деня или като спите през нощта.

 

2. Проблеми със зъбите – стискането и скърцането със зъби може да доведе дори до загуба на зъби, зъбобол и износване на зъбния емайл.

 

3. Кожни проблеми – освен възпалението в организма, стресът може да направи кожата по-чувствителна към различни дразнители. Така стресът може да влоши или да предизвика състояния като акне, розацея и псориазис, както и да дехидратира кожата и да я направи по-чувствителна.

 

4. Сексуална дисфункция – повечето от нас приемат това състояние като естествен признак на стареенето или, че е резултат от промяна в хормоните, но стресът е често срещана причина за сексуалната дисфункция при мъжете и жените. Стресът е главният виновник за загубата на сексуално желание.

 

5. Косопад – загубата на около 100 косъма на ден е нормално, но ако установите, че губите повече от това или повече, отколкото е нормално за вас, може да сте сигурни, че причината за това е стресът, на който сте подложени.  Загубата на коса често се случва, седмици или месеци след дадена стресова ситуация.

 

6. Проблеми с храносмилането – стресът също може да причини болки в стомаха, язва, диария, запек, както и промяна в чревната флора.

 

7. Тремор и тикове – леките потрепвания на мускулите и неволните тикове могат да бъдат в резултат на излагането на организма на стрес.  При стрес, голяма част от напрежението се локализира в мускулите и нервите, което води до концентриране на енергия и оттам до неволни движения.

 

8. Сухота в устата – стресът ни кара да дишаме по-често през устата и освен това променя начина на движение на течностите в организма ни, което може да доведе до изсъхване на устната лигавица. Сухотата в устата е един от най-често срещаните симптоми при стрес и безпокойство.

 

За да неутрализирате стреса и безпокойството трябва да практикувате медитация, йога и дълбоко дишане. Необходимо е да спите достатъчно, да се храните здравословно и балансирано и да спортувате.

 

 

Източник: www.medicalnewstoday.com; www.stress.org
Източник снимка: marin/www.freedigitalphotos.net