Характерни симптоми при здравословни проблеми с далака (слезката)

Много хора не са наясно, когато имат проблем с далака, но промените свързани с този орган, често е сигнал, че имате здравословен проблем .... 2015-07-07T06:40:14+00:00 Здравни Статии

Много хора не са наясно, когато имат проблем с далака, но промените свързани с този орган, често е сигнал, че имате здравословен проблем. Слезката е орган, за който не се говори толкова колкото за другите органи, но въпреки това, трябва да сме наясно, че далакът играе важна роля в поддържането здравето на организма ни.

 

Много е важно проблемите с далака да се откриват своевременно, тъй като промените в размера и нарушената му функция могат да бъдат признак за чернодробни инфекции и някои ракови заболявания.

 

Увеличен или подут далак – това състояние, медицински е известно като спленомегалия, не се счита за изолиран случай. Увеличаването на раззмера е в резултат на основното заболяване, като хронични инфекции, анемия или рак на кръвта. Подутия далак се разглежда като симптом на тези заболявания. Този симптом може лесно да се пропусне, тъй като не води до специфични симптоми.

 

Когато симптомите са налични, те включват:

 

Болка в горната лява част на корема, която може да се разпространи към лявото рамо. Ако болката е тежка и става по-силна, когато се поеме дълбоко въздух, трябва незабавно да потърсете лекар.

 

– Усещане за ситост, без да сте яли или след като сте хапнали съвсем малко. Това е така, защото увеличаването на размера на далака води до притискане на стомаха.

 

анемия
умора
– чести инфекции
– лесно кървене
– отслабване

 

При установяване на първопричината за увеличения далак, вашият лекар ще ви назначи подходящо лечение. В редки случай може да се наложи премахването на далака. Известно е, че слезката не е жизнено важен орган и можем да живеем без него, но силно се намаляват съпротивителните сили на имунната ни система.

 

Разкъсан далак

 

Разкъсването на далака е животозастрашаващо състояние и се нуждае от спешно лечение, тъй като може да доведе до сериозни вътрешни кръвоизливи. То обикновено е причинено от силен удар в корема – по време на автомобилна катастрофа, юмручен бой или спортен инцидент.

 

Признаците и симптомите пр разкъсан далак включват:

 

Болка в горната лява част на корема.
– Повишена чувствителност в коремната област, особено при допир.
– Объркване, прималяване, замъглено зрение, световъртеж – това са резултатите от кървенето.
– При тежки случаи, разкъсания далак изисква спешна операция

 

Рак на слезката

 

Възникването на рак на далака е рядко явление. Когато възникне, той най-често е в резултат на лимфоми – рак на кръвта, който атакува лимфната система.

 

 

Симптоми при рак на далака:

 

– Симптоми на настинка
Болка в горната лява част на корема
– Усещане за ситост
– Увеличен далак (виж по-горе)

 

Лечението зависи от вида и стадия на рака.

 

 

Източник: www.livescience.com; www.mayoclinic.org; www.healthline.com
Източник снимка: www.ayurpedia.org