Характерни симптоми при синдром на поликистозните яйчници

Повишаване на окосмяването по тялото - хирзутизмът или повишеното окосмяване по тялото, е чест симптом на синдрома на поликистозните яйчници 2016-03-23T10:37:27+00:00 Здравни Статии

1. Повишаване на окосмяването по тялото – хирзутизмът или повишеното окосмяване по тялото, е чест симптом на синдрома на поликистозните яйчници, което се дължи на повишените нива на тестостерон в тялото на жената. Окосмяването се наблюдава по лицето и тялото.

 

2. Промяна в цвета на отделни участъци по кожата – този синдром води до потъмняване на кожата. Тези оцветявания обикновено се срещат в гънките на кожата – подмишницата, например и често се смятат за симптом на диабет. Обикновено, тази промяна в цвета на кожата е причинени от прекомерното наддаване на тегло, но е изключително характерен симптом на синдрома на поликистозните яйчници.

 

3. Затлъстяване и  наддаване на тегло – необяснимото наддаване на тегло често е отличителен белег на този синдром, но имайте предвид, че всяко внезапно наддаване на тегло може да доведе до други проблеми. Наднорменото тегло може да доведе до появата на диабет тип 2.

 

4. Мазна кожа и акне – акнето или излишната мастна секреция върху кожата е друг страничен ефект, причинен от повишените нива на тестостерон. Тестостерона води до така нареченото хормонално акне.

 

5. Пърхут – обикновено никой от нас не свързва пърхота с някаквко сериозно заболяване, но когато имаме пърхут причинен от повишената мастна секреция, това може да ни наведе на мисълта за наличието на синдрома на поликистозните яйчници.

 

6. Нередовен менструален цикъл – синдромът на поликистозните яйзници може да бъде диагностициран с наличието на само някои от симптомите, но при всички жени с този синдром се наблюдава нередовен менструален цикъл или липсата изобщо на такъв. Това е така, поради повишените нива на тестостерон, което оказва влияние върху овулацията и нормалното отделяне на яйцеклетки от яйчниците. Това в край на сметка води до безплодие.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; www.nhs.uk; www.hormone.org
Източник снимка: Ambro/www.freedigitalphotos.net