ХЕМОРОИДИ

Хемороидите (наричани и „варикозни вени на ануса и ректума“) представляват разширени кръвоносни съдове, които са разположени отвътре или отвън на ануса.

 

 

ХЕМОРОИДИЛютива тлъстига/див пипер, яреч, парлива тлъстига/(Sedum acre) – прилага се за лечение на на болезнени хемороиди. 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога се залива с една чаша вряща вода и след прецеждане се пие в продължение на един ден.

 

 

 

 

ХЕМОРОИДИЧервено подъбиче(Teucrium chamaedrys) – външно затопленият остатък след прецеждането на запарката от дрогата се прилага за компреси при хемороиди. Две супени лъжици ситно счукана дрога се заливат с 2 чаени чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда.

 

 

 

ХЕМОРОИДИЛайка(Matricaria chamomilla) – притежава противовъзпалително и антисептично действие. Компреси от запарка се използват при външни хемороиди. Една супена лъжица сухи цветове от лайка се заливат с 200 мл вода.

 

 

 

 

ХЕМОРОИДИОбикновена луличка(Linaria vulgaris Mill) – Благодарение на лекото очиститително действие запарката от лулички облекчава състоянието на страдащи от хемороиди. Луличката има и локално облекчаващо действие при хемороиди. 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога се залива с 1 чаша вряща вода и след изстиване се прецежда – доза за 1 ден.

 

 

ХЕМОРОИДИМента лютива(Mentha piperita) – притежава местно антисептично и анестетично действие. Ментата и особено ментовото масло се употребява самостоятелно и в комбинации за лечение на хемороиди чрез локално приложение.

 

 

 

 

ХЕМОРОИДИЛечебен росопас/димянка, горчива трева/(Fumaria officinalis) – прилага се при хемороиди. Мацерат от дрогата – 2-3 чаени лъжички на 2 чаши вода. Сместа се оставя в продължение на 3-4 часа за мацериране на дрогата. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3-5 пъти дневно.

 

 

 

ХЕМОРОИДИПача трева(Poligonum aviculare) – Народната медицина прилага пачата трева вътрешно при хемороиди. Вътрешно се прилага инфуз – 2 чаени лъжички от дрогата се заливат с 1 чаша вряща вода, оставя се да престои 5 минути и се прецежда. Дневно се пият по 2-3 чаши според нуждата.

 

 

 

ХЕМОРОИДИВодно пипериче(Polygonum hydropiper) – Притежава кръвоспиращо действие при хемороидални кръвотечения. Една шепа прясно нарязано растение или 3 чаени лъжички ситно нарязана суха дрога се вари 15 минути с 2 чаени чаши вода, като след изстиване се прецежда и се изпива на 3 пъти за 1 ден по предписание и под контрола на лекаря.