Херпес зостер – симптоми и лечение

Херпес зостер е вирусно заболяване, което се характеризира с болезнен обрив. Обривът може да се появи навсякъде по тялото, най- често се 2014-08-15T19:28:25+00:00 Здравни Статии

Определение:

 

Херпес зостер е вирусно заболяване, което се характеризира с болезнен обрив. Обривът може да се появи навсякъде по тялото, най- често се разполага като широка лента по кожата. Обривът обикновено се разполага от едната страна на тялото.

 

Херпес зостер се причинява от варицела-зостер вируса – същия вирус, който причинява варицелата. След преболедуване от варицела, вирусът варицела зостер остава в латентно състояние в коренчетата на периферните нерви инервиращи кожата. След години, вирусът може да се активира под формата на херпес зостер. Херпес зостер не е животозастрашаващо състояние, но може да бъде изключително болезнен.

 

Най- характерните симптоми свързани с херпес зостер са:

 

1. болка, чувство на парене, мравучкане и изтръпване
2. червен обрив, който се появява няколко дена след появата на болката
3. изпълнени с течност мехури, които се пукат и се образуват корички върху тях
4. сърбеж

 

Някой хора може да се оплачат от следните симптоми:

 

1. висока температура и втрисане
2. болка
3. главоболие
4. умора

 

Болката е първият симптом при херпес зостер. При някои тя е много силна. В зависимост от локализацията на болката, тя може да се счете като симптом на някое друго заболяване свързано със сърцето, бъбреците или белите дробове. Някои хора изпитват болка при херпес зостер, дори без появата на обрив.

 

Диагноза:

 

Херпес зостер се диагностицира въз основа историята на появата на болката, която е едностранна и придружена с характерните обриви и мехури. Лекарят може да изтърже кожни клетки от мястото на обрива и да ги прати в лаборатория за изследване.

 

Лечение:

 

Няма специално лекарство за херпес зостер. Изписват се противовирусни лекарства за ускоряване на оздравителния процес и за намаляне риска от развитието на усложнения. Тъй като херпес зостер може да причини силна болка, лекарят може да ви изпише:

 

1. Антиконвулсанти – габапентин
2. Антидепресанти – амитриптилин
3. Обезболяващи агенти – лидокаин под формата на спрей или мазило

 

 

Източник: www.webmd.com;en.wikimedia.org
Източник снимка: renjith krishnan/freedigitalphotos.net